Komentari aktualnih šahovskih zbivanja
rokada1
Rokada e-mail
Nema zapisa.
Song - Davorin Komljenović
Fotke po željama

deur zrinka
Zrinka Deur

solic kristina
Kristina Šolić


mirjana medic
Mirjana Medić

krivec jana
Jana Krivec

franciskovic borka
Borka Frančišković

ascic iva
Iva Aščić


Alisa Marić

vuksanovic sanja
Sanja Vuksanović

maksimovic suzana
Suzana Maksimović

boric elena bih
Elena Borić

vojinovic jovana
Jovana Vojinović

drljevic ljlja
Ljilja Drljević

drljevic ljilja cg.
Ljilja Drljević

stojanovic andjelija
Anđelija Stojanović

J. Polgar by M. Cebalo

NatalieVideoSong /Davor/Maria by DavorParodija - U šahovskom savezuIzdvojeno
Blog - lipanj 2009
ponedjeljak, lipanj 29, 2009
 
Poruka za predsjednika ZŠS Filipa Kovačevića
 
Lalic Bogdan, velemajstor.
Pozdrav. Pisao sam na savez tajnici Vlasti Macek, ne znam je li vas upoznala sa problemom. Ja sam trazio mogucnosti zaposljavanja kao trener isto kao VM Palac Mladen, Hulak Krunoslav i Zelcic Robert, koji su placeni kao treneri od grada Zagreba. Ja sam isto stanovnik grada Zagreba od rodjenja, prema tome ja trazim ista primanja i isti rad kao ovi vise navedeni igraci.
 
U svezi toga takodjer sam trazio Vlastu Macek da mi objasni i place te opis rada i kako to ide u praksi. To trazim sada i od vas. U svakom slucaju Vlasta Macek i Zagrebacki Sahovski Savez vec su mi morali odgovoriti. Nadam se da cete mi dati brzi odgovor u duhu dobre suradnje i odnosa, ali ako budete oklijevali ili prikrivali ove podatke, budite sigurni da cu to traziti i na drugom mjestu. Dovoljna su 24 sata uz sve ove godine koje cekam da mi savez odg ovori u svezi ovog pitanja ( place i opis rada ), a poslije toga ako vi bojkotirate morati cu ici osobno na HOO, Sportski savez i Ministarstvo za Sport da tamo potrazim informaciju a takodjer cu taj veliki problem staviti u novine ( medije ). Srdacan pozdrav velemajstor Lalic Bogdan.
 
 
Poruka za predsjednika HŠS Stjepana Šturlana
 
Lalic Bogdan, velemajstor.
Pozdrav. Pisao sam na savez tajniku Ervinu Sindiku, ne znam je li vas upoznao sa problemom. Ja sam trazio mogucnosti zaposljavanja kao sahovski trener isto kao VM Kozul Zdenko i Dizdar Goran koji su placeni kao treneri od Hrvatskog Sahovskog Saveza. Ja sam stanovnik grada Zagreba od rodjenja, prema tome ja trazim ista primanja i isti rad kao ovi vise navedeni igraci.
 
U svezi toga takodjer sam trazio Ervina Sindika da mi objasni i place te opis rada i kako to ide u praksi. To trazim sada i od vas. U svakom slucaju Ervin Sindik i Hrvatski Sahovski Savez vec su mi morali odgovoriti. Nadam se da cete mi dati brzi odgovor u duhu dobre suradnje i odnosa, ali ako budete oklijevali ili prikrivali ove podatke, budite sigurni da cu to traziti i na drugom mjestu. Dovoljna su 24 sata uz sve ove godine koje cekam da mi savez odgovori u svezi ovog pitanja ( place i opis rada ), a poslije toga ako vi bojkotirate morati cu ici osobno na HOO, Sportski savez i Ministarstvo za Sport da tamo potrazim informaciju a takodjer cu taj veliki problem staviti u novine ( medije ). Srdacan pozdrav velemajstor Lalic Bogdan.

rokada1 @ 22:28 |Isključeno | Komentari: 75 | Prikaži komentare
subota, lipanj 27, 2009

 
Margitić Zdravko
 
SIMULTANKA BORE KOSTIĆA 1958.G. U RIJECI
 
Od moje sedme do devete godine, najčešći šahovski protivnik bio mi je Vladimir Rošić, „Vlatkić“. Po godinama, odrasli čovjek, rođen je 1908. g. i bio je 34 godine stariji od mene. Visok je bio kao osmogodišnji dječaci s proporcionalno velikim (bolje reći malim) svim dijelovima svog tijela i bez „muških crta“ koje se razvijaju u doba puberteta. Emocionalno je ostao dijete. O njemu se brinula njegova sestra. Družio se uvijek s dječacima od sedme pa do najdalje dvanaeste godine starosti. Tim više što smo u toj dobi svi dječaci u Škrljevu, a tako i on, imali obavezu da u onoj polovici dana kada nismo bili u školi, budemo s kozama na paši. Tokom ljetnih praznika, oni dječaci koji nisu imali drugog brata, čuvali su koze u obje smjene. Većinu partija šaha s Vlatkićem sam zapravo i igrao na paši dok sam čuvao svoje dvije koze a on „svoju“ jednu. Igrali smo mečeve od po 24 partije – tako se 1951. godine igrao meč između Botvinika i Bronštajna za titulu prvaka svijeta ! Rezultati naših mečeva su se mijenjali. Svaki slijedeći meč sam pobjeđivao sa većom razlikom i kad sam kao devetogodišnji dječak pobijedio Vlatkića sa 24 : 0 on više nije htio igrati samnom !
 
1958. g. u gimnaziji sam se upoznao sa za jedan razred mlađima Ivanom Nemetom i Josipom Rukavinom. Na njihovu preporuku primljen sam i u članstvo šahovskog kluba „Torpedo“, u to vrijeme najjačeg riječkog šahovskog kluba koji je okupljao uglavnom omladinu. U svibnju te godine u prostorijama šahovskog kluba „Torpedo“ igrao je simultanku sovjetski velemajstor Boleslavski a u rujnu stari, nekad proslavljeni jugoslavenski velemajstor Bora Kostić.
Na ovu posljednju doveo sam svog starijeg brata i Vlatkića.
 
Kostićeva simultanka je počela u šest sati popodne. Vlatkić je na stolici klečao jer iz sjedećeg položaja ne bi dosizao preko stola i nebi mogao dohvatiti figure na drugoj strani ploče. Kraj njega je stao prvokategornik Dusper, tada jedan od najjačih riječkih šahista i prva ploča „Torpeda“. On sam nije igrao pa je pomagao Vlatkiću. Kako je ovome bilo teško zapamtiti neku malo dužu varijantu, to je svakim velemajstorovim dolaskom Vlatkić vukao samo po jedan potez, onaj, koji mu je ranije pokazao Dusper. Tako je Vlatkić došao u dobijenu poziciju. Ali, kako je Kostić igrao veoma sporo jer se dugo zadržavao uz stolove, to se simultanka otegnula do kasno u noć i oko 11 sati navečer Dusper je otišao. Sada je Vlatkić ostao sam da igra svoju partiju i iz poteza u potez je pogoršavao svoju poziciju. U dva sata ujutro Vlatkić je ostao zadnji da završi svoju partiju i već je bio jasno izgubljen. I nas promatrača oko partije ostalo je najviše petero, šestero. Netko je počeo nagovarati Kostića:
„Velemajstore, pa dajte mu remi !“

Velemajstor najprije nije reagirao na te molbe. Kad je partiju već priveo jasnom kraju i svojoj pobjedi, velemajstor Kostić pruži ruku prema Vlatkiću i reče:
„Dobro, remi !“
 
Vlatkić je čuo prijedlog remija i nije opazio ispruženu mu ruku. Najprije, kao pravo dijete skoči sa svoje stolice, veselo cijukne „i-ju“ a onda se „uhvati“ da je to nedolično ponašanje pa se malo kao uozbilji. Cijelo lice a oči posebno zračilo mu je izrazom sreće i osobitog zadovoljstva. Pruženu ruku još uvijek nije primjećivao pa je nije ni prvihvaćao. Kostić je bio svjestan situacije i shvaćao je da mu Vlatkić nije prihvatio ruku ne zbog toga da pokaže neki protest ili gnušanje već naprosto iz razloga što od silne sreće ne vidi da mu on pruža ruku. Velemajstor se licem pomalo smiješio i dalje držao ispruženu ruku čekajući kad će Vlatkić istu primijetiti, reklo bi se da ga je zabavljala nastala situacija. Nakon kojih dvije do tri minute Vlatkić je konačno spazio pruženu mu ruku, veselo je odmah prišao i konačno se rukovao sa velemajstorom !

Iza dva ujutro nas troje Škrljevčana izašli smo zajedno iz dvorane. Do našeg deset kilometara udaljenog Škrljeva više nije bilo vlaka sve do iza šest i trideset a autobusi u to vrijeme još nisu ni vozili prema Škrljevu. Moj brat i ja poći ćemo kući pješke, ta nije nam bilo prvi puta. No za Vlatkića deset kilometara pa još u brdo pa opet niz brdo i opet u brdo, bilo je previše. Njemu je u Rijeci živio brat kome se Vlatkić prije simultanke nije najavio. Pošli smo najprije do zgrade u kojoj je njegov brat imao stan na trećem katu. Zvonili smo na ulaznim vratima u zgradu, čekali pa opet zvonili ali otvarao nam nije nitko ! Znači, svi troje pješke u Škrljevo, ali što sa Vlatkićem ? Moj brat, jači od mene, reče:
 
„Zet ću Vlatkića na krkeč“ i podigne ga na svoja ramena. Tako ga je nosio sve do  Škrljeva !
rokada1 @ 02:54 |Isključeno | Komentari: 37 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 24, 2009
 
Uvjeti na turnirima su sve slabiji, 
gotovo ne postoje

lalic bogdan
Velemajstor Bogdan Lalic

Mislim da je sad postalo ocigledno da se ne moze zivjeti od nagrada na turnirima. Vecina velemajstora napusta sah i prelazi u druge profesije ili igraju poker ili nesto drugo. Na primjer Engleski velemajstror Luke McShane, bio oko 2650 rejting, zavrsio studij i sada radi u banci u Londonu, takodjer njemacki velemajstor Christian Lutz vise ne igra profesionalno, zaposlio se i i igra samo amaterski.
 
Mislim da je to posljedica dugogodisnjeg krize u sahu koja traje vec dugo godina i da je problem nerjesiv.
Naime to nije od jucer tako da to nema veze sa sadasnjom ekonomskom svjetskom gospodarskom krizom.
Nagrade na turnirima su iste kao prije 20 godina, naravno troskovi su se u tom periodu barem udvostrucili. Nema se motiva za studiranje saha kad je ekonomski neisplativ.
 
Uvjeti na turnirima su sve slabiji, dakle igranje na turnirima je cisti turizam (dakle za velemajstora je cilj platiti si put od nagrade koja se osvaja i zivjeti u hotelu desetak dana).
 
Navesti cu primjere iz svoje vlastite prakse.
U zadnjih mjesec dana sam igrao tri turnira, slabiji u Alba Adriatica kraj Pescare (od uvjeta sam imao placen puni pansion plus simbolicno 40 eura za put po Italiji), turnir je bio cetiri dana, osvojio sam 300 eura prvu nagradu imao sam 5 boda iz 6 kola.
Nakon toga sam igrao dosta jak turnir Utrecht, kasno sam zvao organizatora tako da mi je samo garantirao 100 eura (u slucaju da ne uzmem nagradu), velemajstori koji su zvali prije imali su privatan smjestaj kod sahista iz sk paul keres, na turniru sam uzeo bas nagradu koju su mi garantirali ( 100 eura ) sa 4,5 boda iz 5 partija, nakon toga sam cekao par dana jak turnir od dva dana Echternach u Luxembourgu, od organizatora sam imao puni pansion dva dana i 50 eura za put, na turniru sam imao 7 bodova iz 9 partija i uzeo sam nagradu od 110 eura.
 
Dakle izgubio sam 16 dana igrajuci ta tri turnira, bilans je totalno porazan, dobio sam jedan bod na rejtingu platio sam si put od Zagreba do Londona i nisam zaradio nista, od 21 partije imao sam 12 pobjeda i 9 remija!
Dakle nemoguce je ista zaraditi igrajuci po ovim openima i vikendima jedino si covjek isplati put da nije u minusu, dakle kao profesija sah prakticki ne postoji.
 
Jedini plus se moze biti ako je covjek placeni trener ( placen od drzave ili od grada ) i nastup za klub ( ali klubovi su u sve vecim financijskim teskocama ). Uvjeti na turnirima su sve slabiji ( gotovo ne postoje ), trebao sam igrati Pardubice turnir otvoreni bio sam pozvao pod uvjetima soba sa doruckom i 200 eura za hranu. Igrao sam 2001. godine i imao sam tada bolje uvjete ( soba sa doruckom i 500 Njemackih Maraka ), sa 6,5 iz 9 sam osvojio malu nagradu ( 150 Njemackih Maraka ) mislim da ima 15 nagrada, turnir vrvi od mladih odlicnih igraca sa istoka, tada sam uspio nekako da odrzim rejting na turniru da ne izgubim ( imao sam 4 pobjede i 5 remija ) dakle turnir je za mene obican gubitak vremena ( taj turnir je mozda atraktivan mladim igracima za norme ).
 
Ali kakvi uvjeti mi se nude ovo ljeto? Sjecam se da sam prije dvadesetak godina znao povezivati u Spanjolskoj turnir za turnirom u ljeto. Sada su igrati turnir u Benasque u Spanjolskoj, turnir se nalazi na Pirenejima na granici sa Francuskom ( tamo imam uvjete kao i vecina velemajstora jedino oni preko 2600 imaju vrlo malo bolje uvjete, imam puni pansion i simbolicnih 50 eura za put , sjecam se da sam sa slicnim rejtingom imao prije 20 godina na istom turniru 20000 pezeta honorar sto je tada bilo oko 200 eura i placen pansion, da to je bilo prije 20 godina ), turnir je vrlo jak tako da se sjecam da sam igrao prije par godina i bio sam 12-ti sto je za tako jak sastav uspjeh i da sam uzeo samo 200 eura sa 7,5 bodova iz 10 partija, pobjednik je imao 8,5 i bila je grupa sa 8 bodova dakle za bolju nagradu se je moralo imati 8 bodova! Nakon Benasque igram turnir u Bergamo, tamo su uvjeti bolji ( puni pansion i 200 eura ) zapravo taj turnir je najbolji od svih kojih imam.
 
Trebao sam igrati turnir Lorca u Spanjolskoj ( juzno od Murcije ) ali je turnir otkazan, tamo su velemajstori koji su pozvani na turnir imali 270 eura i puni pansion nagrade su bile dosta dobre, turnir je trebao biti u sestom mjesecu ali je zbog krize otkazan.
 
Nakon Bergama mislio sam igrati Dieren u Nizozemskoj pisao sam organizatoru ( Nizozemska federacija ) ali su ponudili samo 400 eura za sve troskove ( mjesto je izuzetno skupo nema jeftinih hotela, troskovi samo hotela za 9 dana su 600 eura ), naravno da je to slabo tako da ne mogu igrati ni taj turnir.

U Mainzu cu igrati pocetkom osmog mjeseca tradicionalni rapid turnir zajedno sa fischerandom sahom, jednom davno 1995. godine sam pobijedio tada na ordix openu ipak nije me organizator pozvao slijedece godine na drugi pozivni turnir vec sam samo bio pozvan na rapid turnir i na fischerandom. Imam tamo placen hotel sa doruckom 4 dana i bonove za hranu tokom turnira. Hotel je sada slabiji nego prije ( prije je bio Hilton hotel sada je samo Ibis ). Turnir je cisti turizam ima oko 80 velemajstora 20 nagrada, sjecam se jedne godine sam uzeo nagradu i u fischerandom i na glavnom turniru sve zajedno je to bilo mozda 300 eura bio sam u jako malom plusu kad sam si platio put, konkurencija je bila jeziva. Jedne godina sam uzeo malu nagradu pobijedio sam te godine i Alexandra Morozevicha ali sam u zadnjem kolu sa crnima sa crnima izgubio sa velemajstorom Seirawanom i uzeo sam samo 100 eura na rapidu ( on je uzeo 500 eura ).

Nakon toga ima zatvoreni turnir Uxbridge kraj Londona, nema nagrada na turniru kao honorar imam 350 funti i hotel sa doruckom ( premda zivim u Londonu buduci da sam juzni dio a Uxbridge je zapadni dio sasvim drugi dio Londona meni je nemoguce dolaziti na jutarnje partije na vrijeme, igra se 5 dana 9 kola dva kola dnevno turnir kao rodjen za gubitak rejtinga ).
 
Memorijal Jessie Gilbert, organizator me je pitao da li zelim igrati na tom turniru, nema nagrada kao honorar bi dobio 500 funti ( isti takav sam dobio prije dvije godine ali bile su ipak tri nagrade na turniru ), ali ove godine kao novost za taj honorar trebao bih davati jutarnje lekcije u klubu ( igra se samo jedna partija dnevno ).
Iz ovih mojih iskustava je vidljivo da je sah postao KLOSARSKA PROFESIJA i zasto vecina igraca ( koji su postigli i titulu velemajstora ) napusta sah, jednostavno se financijski ne isplati igrati ga.
 
I jos za kraj situacija sa klubovima nije puno bolja. Izgleda da cu igrati u sezoni 2009-2010 za Belgijski klub, igra se jedna partija dnevno, uvjeti su ima se placen hotel i hrana i za jednu partiju ( nedjeljna ) 400 eura bez obzira na rezultat. Moj put je iz Engleske do Belgije oko 150 Eura povratna karta dakle plus je oko 250 eura. Dodao bih da takve uvjete imaju i igraci sa 2600 rejtingom i nesto visim! Takodjer sam pronasao i Njemacki klub ( treca liga ) trazio sam isto takve uvjete ( takve sam imao 2006-te godine kada sam igrao u drugoj Njemackoj ligi ali se je klub financijski raspao ). Ceski velemajstor Jansa mi je napomenuo da je on imao klub u Spanjolskoj ( Kataloniji ) za isti klub je igrao i Ukrajinski velemajstor Baklan rejting oko 2650, plasirali su se ove godine u prvu ligu gdje igraju samo 4 najbolje ekipe, sponzor im je otkazao zbog krize premda su prosle godine bili medju tri najbolje ekipe! /gm Bogdan Lalic/


rokada1 @ 22:16 |Isključeno | Komentari: 35 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 23, 2009


Sigurnost kralja
Za rokadu1 komentira gm Bogdan Lalic
 
Slijedeca partija je odlican primjer koliko je vazno misliti na sigurnost vlastitog kralja za vrijeme sahovske partije. Svi svjetski prvaci u sahu obracali su veliku paznju na sigurnost vlastitog kralja bez obzira da li su bili napadaci ili su se vise volili braniti. U slijedecem primjeru pokojni bivsi prvak svijeta Mihail Talj odlicno vodi brigu o svom kralju i taktickim putem izbjegava greske koje bi ispustile pobjedu. Partija je igrana prije vise od 30 godina ali cak i dan danas uz pomoc kompjutera se moze vidjeti da je crni igrao od dvadesetog do 31-vog poteza kad je stekao odlucujucu prednost sve najbolje i najpreciznije poteze. Danas kad ukljucite racunalo i sahovske programe oni ce vam kroz manje od minute dati sve poteze koje je igrao Mihail Talj ali u ono vrijeme ova partija je svojom preciznoscu impresionirala.
 
Huebner,R 2585 - Talj,M 2615 
Biel, Medjuzonski turnir 1976

huebner talj

Bijeli Huebner,R 2585 Kg1, Dg2, Te3, Tf1, Lc1, Sc3, Sh4, pjesaci a2, b2, c4, e5, g3, h3.
Crni  Talj,M 2615  Kg8, Dc6, Tb8, Tf8, Lb4, Sd4, Sg5, pjesaci a7, c5, e6, f7, g7, h6.
 
Crni je jasno bolji zato jer njegov centralizirani skakac na d4 puno bolje stoji od bijelog decentraliziranog skakaca na h4. Slijedilo je...
22...Da6!
Napipava bijelog slabog pjesaka na c4 i forsirano osvaja pjesaka putem kombinacije.
23 b3 Sxh3+!
Otklanja bijelu damu od obrane kriticnog polja e2.
24 Dxh3 Lxc3 25 Dg4!
Bijeli trazi protuigru po g-liniji.
25...Dxa2!
Crni se ne povlaci lovcem vec uzima i drugog pjesaka. Pozicija crnog izgleda potpuno dobijena ali bijeli nalazi dovitljive protusanse taktickim putem.
26 Txc3!? h5!
To je taj izvanredan medjupotez koji dobija za crnog i koji obara protuigru bijelog po g-liniji.
Mislim da Talj nije vidio taj potez prije nego sto se je upustio u kombinaciju nakon 22...Da6! vec da je prestao racunati nakon 24...Lxc3 pa je ocijenio svoju poziciju strateski dobijenom, medjutim Huebner je imao veliku srecu sto je u poziciji postojao potez 25 Dg4! koji odjednom daje bijelom protusanse protiv crnog kralja. Ipak, sahovska istina u ovoj poziciji ipak pobjedjuje ( crni ne samo da ima pjesaka vise nego ima i centralizirane figure za razliku od bijelog koji ima decentraliziranog " glupog " skakaca na h4, ali bijeli se " vadi " uz pomoc taktickih trikova. Ovdje bih malo skrenuo sa teme da bih upoznao citaoce sto znaci sahovska istina u partiji pa bih spomenuo dijalog nakon cuvene partije izmedju pokojnog Ruskog velemajstora Davida Bronsteina i velemajstora Ljubomira Ljubojevica, medjuzonski turnir Petropolis 1973, o tome je pisao u svojom knjizi sa izabranim partijama koja je izasla u Engleskoj David Bronstein. Nakon partije je Ljubojevic rekao Bronsteinu da je on imao srece sto ima dobitnicki potez jer je materijalna prednost crnog velika na sto mu je Bronstein  ljutito odgovorio " Vi ste taj koji ste imali srecu u ovoj partiji da u ovoj poziciji postoji sa toliko napadackih figura protiv vaseg kralja postoji samo dobitak za mene a ne vise ". Bronstein nakon toga izjavljuje da nikad u svom zivotu nije nekome toliko ljutito i bezobrazno odgovorio u analizi nakon partije ali da je morao tako postupiti jer je branio sahovsku istinu u partiji. Isto tako u ovoj partiji Huebner-Tal mislim da je Huebner uopce imao srecu da je nasao takticke protusanse sa 25 Dg4! jer da toga nije bilo pozicija bijelog bi bila potpuno izgubljena sa pjesakom manje bez ikakve protuigre.
 Slabije je bilo 26...Se2+?! 27 Kh1 h5!  (( katastrofa bi bilo 27...Sxc3?? 28 Lh6 g6 29 Sxg6 i crni ne moze braniti mat )) 28 Df3 Sxc3 29 Dxc3 Txb3 sto je naravno u korist crnoga ali potez u partiji je daleko jaci i u stvari dobitnicki.
27 Dxh5 Se2+ 28 Kh1 Sxc3 29 Lh6!?
Opet primitivni trikovi ali u stvari ovo je jedina protusansa bijelog inace bi on mogao predati. Bijeli zrtvuje sad i lovca da bi ogolio crnog kralja.
29...De2!
Slabo je 29...gxh6? 30 Dxh6 Dc2 ( ili 30...Se4 31 Sg6! sa forsiranim remijem vjecnim sahom koji moze drzati ili bijeli ili crni vec prema zelji ) 31 Dg5+ Kh8 32 Tf6! uz slijedece Th6+ i bijeli ima barem remi u dzepu zbog slabosti crnog kralja.
30 Dg5!
Nevjerojatno. Bijeli je uporan u svome naumu i zrtvuje topa i to sa sahom sto bi u normalnim okolnostima vodilo lakoj pobjedi crnog ali ovdje crnog stalno visi mat u par poteza tako da crni ne smije uzeti topa sa sahom.
30...De4+!
Slabo je 30...Dxf1+? 31 Kh2 Df2+ 32 Kh1 i crni nema vise od remija.
31 Tf3 Dh7! 32 Lxg7 Dxg7 33 Dxg7+ Kxg7 34 Txc3 Tfd8sa lako dobijenom zavrsnicom za crnog koji je realizirao svoju materijalnu prednost od kvalitete vise u 41-vom potezu.
 

rokada1 @ 22:42 |Isključeno | Komentari: 54 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 21, 2009
Margitić Zdravko
BROD NA RABU
   

U sedmom razredu osmogodišnje škole a davne 1955. godine, naš je razred pošao na jednodnevni izlet brodom na Rab. Vodila nas je razrednica, profesorica hrvatskog jezika Maurović Ines a u pratnji nam je bio još i nastavnik fizike Kurbatfinsky. Poslije dolaska na otok prošetali smo se po mjestu, kupali se na plaži i na kraju pošli na pristanište da se u pet poslije podne ukrcamo na brod koji drži „brzu liniju“ Dubrovnik – Rijeka. U gradsko pristanište smo došli sat ranije. Negdje na početku rive bio je jedan hotel s kavanom u prizemlju. Kroz zavjese se vidjelo da se za jednim stolom igra šah i ja zapitah svoju razrednicu:
     - „Drugarice profesor, mogu li poći unutra gledati šah „?
     - „Možeš, ali nemoj zakasniti na brod“ odgovori mi razrednica.
Uđem u kavanu dok su ostali đaci prošli dalje po gatu. Najprije sam gledao a onda pitao prisutne hoće li možda da igraju samnom. Pristali su. Koliko se sjećam, igrao sam rezultatski uspješno. Nisam ni primjetio kako vrijeme brzo promiče. U jednom mi trenutku ipak prođe kroz glavu da trebam poći na brod pa upitah:     
     -
„Molim Vas koliko je sati ?“, Ja sat nisam imao.
     - „Pet sati i pet minuta“ – čuh odgovor na koji ja „k'o iz puške“ poletim van. Vidim, na kraju gata je već pristao brod „Maribor“ a i završen je ukrcaj putnika. Potrčim prema brodu. Na pola puta sretnem se s nastavnikom fizike koji je do tada trčao od broda prema hotelu po mene. Sada je i on okrenuo nazad prema brodu. Ja sam, kao mlađi, prvi dotrčao do broda i preko položenog ukrcajnog mosta ušao na nj, malo zamnom je ušao i zadihani nastavnik Kurbatfinsky. Mornari i oni „sa kraja“ su skinuli most i zatvorili vrata ulaza. Brod je zatrubio i odmah se počeo odmicati od rive. Razrednica mi je, zatim, objašnjavala 
     - „Sasvim sam zaboravila da sam te ostavila igrati šah u hotelu. Sjetila sam se kad sam već ušla na brod, poslala Kurbatfinskog da potraži tebe a ja sam brzo pošla na komandni most da zatražim od komandanta broda da te pričeka.“
rokada1 @ 22:12 |Isključeno | Komentari: 48 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 10, 2009
Mato Opačak otkazao članstvo u Upavnom odboru odboru Hrvatske udruge šahovskih sudaca.
 
 opacak mato
 
MATO OPAČAK
Naselje A. Hebranga
35 000 Slavonski Brod
 
                                                        Slavonski Brod, 06.06.2009.
 
HRVATSKA UDRUGA
ŠAHOVSKIH SUDACA
Blaža Polića 2/II
51 000 RIJEKA
(Upravnom odboru)
 
Predmet : Ostavka na dužnost člana Upravnog odbora HUŠS-a
 
Poštovane kolege,
 
Nakon dužeg razmišljanja, odlučio sam podnijeti ostavku na članstvo u Upravnom odboru HRVATSKE UDRUGE ŠAHOVSKIH SUDACA.
 
Ostavku podnosim iz više razloga.
Odnosi na relaciji – Udruga sudaca – HŠS, od početka moga članstva u UO HŠS su nekorektni i često neprimjereni ulozi koju trebaju imati te dvije sportske organizacije. Osobno smatram da dobivene i preuzete zadaće od predsjednika Udruge treba korektno i na vrijeme izvršiti, ali često nisam bio u mogućnosti jer je dolazilo do sukoba ovlasti pojedinih članova HUŠS i HŠS.
 
Kao primjer navodim slučaj kada sam dobio zadatak od predsjednika Udruge da odredim jednoga suca iz Slavonije i Baranje za Kup 2008. godine. Sa radom sam započeo odmah po prijemu zadatka i gledajući rezultate licenciranja sudaca u Slavoniji i Baranji sam uvidio da najbolje rezultate ima gospodin Branko Vidačković iz Bošnjaka koji je položio A licencu i bilo mi je logično njega predložiti za sporno kup natjecanje. Svoj prijedlog sam javio gospodinu Mladenu Bratoševiću koji se složio s mojom odlukom. Nakon toga se „umiješao“ HŠS i „skinuo“ gospodina Branka Vidačkovića, te na njegovo mjesto stavio suca s B licencom i drugog suca bez licence, što smatram krajnjom nekorektnošću.
 
Drugi razlog je, što je nakon kraćeg vremena HŠS osnovao svoje povjerenstvo za suđenje koje delegira suce za Državna i ostala takmičenja, što je po meni omaložavanje Udruge sudaca i njihovoga dotadašnjega rada. Prosto sam se zapitao zašto su Udrugu sudaca uopće i primili u obitelj HŠS, i što nam uopće treba Udruga sudaca?
Razgovarajući u više navrata sa profesionalnim radnicima iz drugih grana sporta o delegiranju sudaca, zaključio sam da u ostalim savezima delegiranje sudaca spada pod kontrolu Udruga sudaca.
Po meni HŠS blokira rad Udruge sudaca i ja više ne želim sudjelovati u radu UO Udruge sudaca jer smo pretvoreni u najobičniju formalnu udrugu.
 
Zato, iz moralnih razloga neopozivo podnosim ostavku na dužnost člana Upravnog odbora sudaca Hrvatske.
 
Gens una sumus!
 
Član Upravnog odbora HUŠS Mato Opačak
rokada1 @ 22:41 |Isključeno | Komentari: 82 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 8, 2009
Bilo bi interesantno znati koliko ima šahista koji dobrovoljno daju krv!

Zagreb 8. lipnja 2009.g.
 

Damir Mravunac svoj tekst na rokadi1 u postu 
Simultanka velemajstora Palca u Zagrebu (2) 
završava pasusom
PS. Bilo bi interesantno znati koliko ima šahista koji dobrovoljno daju krv! /D.Mravunac/


margitic zdravko

Zdravko Margitić mk
 
Odgovor uvaženog zagrebačkog šahiste Zdravka Margitića.
 
Dobar dan,    
Eto, jedan od onih koji su bili dobrovoljni darivaoci krvi, bio sam i ja a krv sam dao ukupno 33 puta ! Nedostajala su mi dva davanja da "steknem prava ravna dopunskom zdravstvenom osiguranju" i slično ! No, nikada nisam išao davati krv zbog dobijanja nekih beneficija ! 

Tako, nekada, tko je u "Nikoli Tesli" dao krv, imao je pravo na dva slobodna dana, taj, kad je davao krv i drugi po svom izboru. Zato bi, obično, ujutro bila velika gužva kod davanja, da se što prije ode iz firme. Ja sam uvijek dolazio davati krv kad bi splasnula gužva, negdje između 11 i 12 sati i nikad nisam koristio niti jedan slobodan dan (osim u vojsci, dva dana ranijeg puštanja kući - to sam uzeo!). 

Krv sam počeo davati odmah kao student a zatim najčešće u Tesli. U jednom sam periodu imao petogodišnju stanku - prilikom dolaska na davanje krvi izmjerili su mi nizak tlak i odbili me a to stanje sa sniženim tlakom mi je trajalo oko pet godina. Kad se poslije toga moj krvni tlak vratio na normalu, ponovno sam redovno davao krv dok nisam počeo raditi po terenima - u inozemstvu. 

Na Kubi nisam išao davati krv jer tamo ne koriste igle jednokratno a zbog svega ostaloga nisam htio riskirati. Zatim, prije kojih pet godina sam jedno pet puta redom bio odbijen u akcijama davanja krvi u "Ericsson Nikoli Tesli". Neki od tih razloga su mi bili i smiješni.
 
Tako sam prvi puta odbijen jer je kojih mjesec dana prije toga izbila afera da se kod nas preko primljene transfuzije jedan pacijent zarazio sa SID-om. Provjere dane krvi s metodom koju koristi naš zavod za transfuziju krvi ne može otkriti zarazu ovom opakom bolesti ako je zaraza davaoca u početnoj fazi, svježija od mjesec i nešto dana ! A kad su me pitali kakve sam imao intervencije u zadnja tri mjeseca, odgovorio sam da sam prije oko mjesec dana kirurški odstranjivao jednu izraslinu na glavi.
 
-"Tada ne možemo uzeti krv od Vas jer ste se prilikom operacije mogli zaraziti SID-om samim kirurškim skalpelom"- rekao mi je liječnik iz ekipe. "Dođite drugi puta kad od te intervencije prođe više od tri mjeseca!"
Idući sam put došao za pola godine i u anketi na pitanje "Da li ste u posljednja tri mjeseca posjetili neku zemlju tropskog ili suptropskog pojasa?" Ja sam odgovorio da sam službeno bio na Kubi i onda su me odbili jer podrazumijevaju da ste prilikom tog posjeta sigurno konzumirali seksualne usluge a u mom je slučaju to bila apsolutno pogrešna pretpostavka !! No, ekipa ti ne vjeruje !
 
Idući put sam pak u manje od tri mjeseca imao liječnički rektoskopijski pregled "a prilikom tog pregleda ste se također mogli zaraziti a mi takve zaraze sigurno otkrivamo tek kad su one starije od tri mjeseca!"  Četvrti put sam, ni sam ne znajući, imao povišenu temperaturu a jednom sam bio prehlađen pa sam dosta kašljao. Onda sam pregazio starost od 65 godina i tako je završila moja karijera dobrovoljnog davaoca krvi na 33 davanja ! Malo ili puno, kako god hoćete ! /Zdravko Margitić/  
 

rokada1 @ 12:31 |Isključeno | Komentari: 54 | Prikaži komentare
subota, lipanj 6, 2009
D. Mravunac: Nisam slutio da bi to moglo biti predstavljeno kao neka prijevara

palac simultanka
Lijevo stoje Ivo Jelušić i Mladen Palac, desno sjede Damir Mravunac i Dagmar Doležal  /foto Z.Padjen/

 
Povodom svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi 4/6/2009, velemajstor Mladen Palac odigrao je  na Cvijetnom trgu šahovsku simultanku protiv zagrebačkih darivatelja krvi.
Na šahovskom blogu rokada1 objavljeno je da su 4 sudionika remizirali, među kojima i " renomirani šahist Damir Mravunac koji je nastupio pod tuđim imenom" ! Moglo bi se zaključiti da se radi o nekoj prijevari ?

Ja, Damir Mravunac, dugogodišnji sam darivatelj krvi u mz Špansko i krv sam dao 39 puta. Ujedno se uz redovan posao u projektnom birou i amaterski bavim šahom već 40-tak godina.

Dan prije simultanke slučajno sam u novinama pročitao da vm Palac igra protiv darivatelja krvi, te sam došao na Cvijetni trg želeći da, prvenstveno kao darivatelj krvi, sudjelujem u toj humanoj manifestaciji. Međutim organizatori su me odbili jer se nisam na vrijeme prijavio /nisam ni znao da se igra/ te da su već štampana imena svih učesnika i postavljena na stolove!
 
Nakon nekog vremena ispostavilo se da neki prijavljeni nisu došli pa su me zamolili da ipak igram i posjeli me za stol gdje je trebao igrati g. Marko Jambrek, ali nisu htjeli ukloniti njegovo ime " jer to nije važno ". Ja sam sjeo za stol, postavio svoju knjižicu dobrovoljnog darivatelja krvi, pozdravio se s vm Palcem, predstavio  se i simultanka je počela! Na taj način i ja sam dao mali doprinos proslavi dana darivatelja krvi!

Nisam slutio da bi to moglo biti predstavljeno kao neka prijevara, pa na ovaj način reagiram zbog mnogobrojnih prijatelja šahista i darivatelja krvi!

S poštovanjem Damir Mravunac mk

PS. Bilo bi interesantno znati koliko ima šahista koji dobrovoljno daju krv!   /D. Mravunac/
rokada1 @ 07:06 |Isključeno | Komentari: 31 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 4, 2009
Dobrovoljni davaoci krvi izborili četiri remijaZagreb, 3.6.2009.

Palac vidno raspoložen
Palac vidno rspoložen organizacijom i rezultatom u prijateljskom ogledu sa zamjenikom gradonačelnika Ivom Jelušićem

U Zagrebu je nastavljena jedna krasna tradicija! Povodom svjetskoga dana dobrovoljnih davatelja krvi aktualni šahovski prvak Hrvatske odigrao je simultanku s 25 izabranih darivatelja! Mladen Palac pobjedo je u 21 susretu, a četvorica su izborila remi, među njima i renomirani Damir Mravunac ( ELO 2230), koji je nastupio pod tuđim imenom!

 
dagmar doležal
Dagmar Doležal 316 puta dao krv

Osim Mladena Palca, zvijezda dana je bio Dagmar Doležal koji je dao krv čak 316 puta!!! Pošto je zakonski dopušteno godišnje dati krv samo 4 puta, ovdje su uključenja i davanja eritrocita!

 
Filip i Ervin u desnom korneru 
Iz kornera simultanku prate F. Kovačević i E. Sindik

Ovu krasnu priredbu došli su podržati i Ivo Jelušić, zamjenik gradonačelnika Bandića, tajnica ZG šahovskog saveza Vlasta Maček, predsjednik ZŠS Filip Kovačević, tajnik HŠS saveza Ervin Sindik te glavni urednik ŠAHOSKOG GLASNIKA Goran Dizdar.  
/Zdenko Padjen/
 

rokada1 @ 21:12 |Isključeno | Komentari: 54 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
Only Adult
Zbog mogućih vulgarnosti u komentarima posjetitelja, blog se ne preporučuje mlađima od 12 godina.
Uredništvo opetovano moli nepristojne posjetitelje da se izražavaju uljudno. Psovanje, vrijeđanje i iznošenje neistina najviše govori o njima samima!
Obavezno pročitajte

 

Upozoravamo čitatelje - komentatore da se izražavaju pristojno i da ne iznose neistine zbog kojih se može kazneno odgovarati. Ukoliko se nastavi sa vulgarnostima Rokada će zatvoriti mogućnost komentiranja na 24 sata kao znak upozorenja.

Obavezno pročitajte
Rokada je otvoreni, neprofitabilni i necenzuirani blog. Pisanjem komentara automatski se obavezujete da nećete: pisati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika, kršiti bilo koji važeći zakon. 
Svaki komentar napisan pod nickom neregistrirani korisnik uzmite sa rezervom i sumnjom u autentičnost autora jer manipulacije i zloupotrebe
neregistriranog nicka su neograničene i to ponekad pokušava iskoristiti nezadovoljna strana. Rokada sadržaje objavljuje u dobroj namjeri, ciljevi Rokade mogu se sažeti u jednoj rečenici Gens una sumus. 
Rokada1 nije ni na koji način odgovorna za sadržaje (komentare) koje objavljuju posjetitelji niti za eventualnu štetu nastalu na taj način. 
Ukoliko smatrate da je Rokada povrijedila Vaša građanska prava ili neistinito informirala javnost, pošaljite Email poruku, slučaj će biti odmah razmotren a sporni sadržaji bit će uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.


VAŠI KOMENTARI
- DESK - rokada1 najposjećeniji šahovski blog na prostorima exJugoslavije
Obavijesti
Upravo ste pristupili stranicama najposjećenijeg (više od 500 posjeta dnevno), necenzuiranog šahovskog bloga i foruma na prostorima bivše države. Prijatno surfanje i suzdržite se od vrijeđanja u komentarima!

Svaki prispjeli prilog na email Rokade objavljuje se besplatno i bez cenzure.
Da bi na Rokadi bili objavljeni sadržaji ispod razine svjetskog, europskog ili državnog prvenstva potrebno je na email poslati najavu ili izvještaj. 

U dolasku

U tokuZavršeno
Krapina  30.01-06.02.2010 Žensko  prvenstvo Hrvatske 1. Frančišković
Otočac
 18-28.01.2010  Pojedinačno prvenstvo Hrvatske muški, I.Šarić i Janković igrati će dopunski meč za prvaka
Novi Sad  17. Europsko momčadsko prvenstvo - 1.Azerbedžan (m),  1.Rusija (ž)
Šibenik  Ekipno prvenstvo Hrvatske 2009.
Pobjednik 1.ETF Osijek, 2.Mladost, 3.Zagreb

Šibenik HR kup 2009.  1.Liburnija, 2.Sl.Brod,  3.Zagreb
Rogaška Slatina Mitropa kup 2009.
Muški 1. Hrvatska ...   Žene 1. Slovenija ...

Kragujevac  Šampionat Srbije 2009: 1.Ivanišević, 2.Dražić 3.Perunović ...
Zagreb Mladen Palac  prvak Hrvatske za 2009.g.  Palac - Šarić I. 3,5:0,5
Budva  Seniorsko prvenstvo Europe  1.Tomashevsky (RUS), 2.Malakhov (RUS), 3.Jobava (GEO) ...
Sveti Martin  Borka Frančišković ponovo prvakinja Hrvatske
Rijeka Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2009, pobjednici Mladen Palac i Ivan Šarić, slijedi razigravanje za apsolutnog prvaka

Dresden 12.-25.11.2008. Olimpijski pobjednici Armenija (m) i Gruzija (ž) 
Bonn  Anand obranio naslov svjetskog prvaka, Anand-Kramnik 6,5:4,5
Vietnam Svjetsko prvenstvo mladnih 2008
Valentina Golubenko i Ivan Šarić prvaci u konkurenciji U18
Kallithea  Europsko klupsko prvenstvo 2008.
1.Ural,  2.Badeb-Baden, 3.Kiev, 4.Bosna
Šibenik Hrvatske lige 2008 
1.A muški pobjednik  ŠK Zagreb,
1.B muški, pobjednici ŠK A1 Split i ŠK Pula
1. liga žene pobjednice ŠK Lucija BKS Banka Rijeka

Cetinje Seniorsko prvenstvo Crne Gore 2008. g. Pobjednik Milan Draško.
Pula  Open Pula, 1.nagrada 1.300,00 eura za Antu Brkića
Olbia  Mitropa kup 1. Hrvatska,  2.Madžarska , 3.Češka,  4.Slovenija
Šibenik Finale kupa RH 2008. 1.Rijeka, 2.Zagreb, 3.Mravince, 4.Osijek
Plovdiv Evropski prvaci 2008. Sergei Tiviakov (m) i Kateryna Lahno (ž)
MatruškaBanja Prv.Srbije 1.Ivanišević, 2.Vučković, 3.Bogosavljević...
Đakovo:  Žensko prv. HR  1.Frančišković, 2.Jelica, 3.Berke, 4.Kruljac ...
Split:  M. prv. HR 1.Stević, 2.Zelčić, 3.Hulak, 4.Kurajica, 5.Janković
Šibenik: Ekipno prv.RH ŠK Zagreb (m) i ŠK Draga-Erste club (ž) pobjednici
Mexico City  Anand novi prvak svijeta  1. Anand, 2.Kramnik, 3.Gelfand
Šibenik: Prv. Europe mladi  U18: Evropski prvak Ivan Šarić
No spam

no spam
Kod pisanja komentara 
ne kopirajte isti sadržaj!

Fotke molim

 Budva 2009

Cebalo veteranski prvak svijeta
Šahovski razgovori na T-com_u
Komentirajte na Rokadi

Kritizirajte nas, pohvalite, dajte nam nove prijedloge kako napraviti da Rokada1 bude što bolja, kvalitetnija i zanimljivija za sve nas! Komentirajte i raspravljajte o objavljenim člancima i aktualnim temama. 
Slike i tekstovi poslani na
e-mail
imaju prednost objave. Rokada ne cenzuira tekst i ne navodi ime autora ukoliko autor želi ostati anoniman.
Naj komentator mjeseca je velemajstor Bogdan Lalić.

Izvan okvira
Bobby Fischer TributeNigdje tako ko u Bosni nema (song)


Razmjena linkova

dejan logo

Rokada1 logo web

Lovac na damu logo

Zdenko padjen logo

chessbassenews logo

ex yu logo

momroi logo

šah kutak gm Drazic

chessdiagonals logo

igra milijuna šahblog

PZR šah i enigmatika

skola dugave

Linkovi

Nacionalni šahovski savezi
FIDE - World Chess Federation (Fédération Internationale des Échecs)
 
HR šahovski klubovi
ŠK Posavac (Ruščica)
 Bjelobrdski ŠK
(Bijelo Brdo)
ŠK Lovac Pazin

Online igraonice
Index.hr
Nema zapisa.