Komentari aktualnih šahovskih zbivanja
rokada1
Rokada e-mail
Nema zapisa.
Song - Davorin Komljenović
Fotke po željama

deur zrinka
Zrinka Deur

solic kristina
Kristina Šolić


mirjana medic
Mirjana Medić

krivec jana
Jana Krivec

franciskovic borka
Borka Frančišković

ascic iva
Iva Aščić


Alisa Marić

vuksanovic sanja
Sanja Vuksanović

maksimovic suzana
Suzana Maksimović

boric elena bih
Elena Borić

vojinovic jovana
Jovana Vojinović

drljevic ljlja
Ljilja Drljević

drljevic ljilja cg.
Ljilja Drljević

stojanovic andjelija
Anđelija Stojanović

J. Polgar by M. Cebalo

NatalieVideoSong /Davor/Maria by DavorParodija - U šahovskom savezuIzdvojeno
Blog - lipanj 2008
petak, lipanj 27, 2008
Postovani Urednice, mislim da je doslo vrijeme da se opet objavi intervju GM Davora Komljenovica od prije godinu i pol. Sasvim slucajno, nasao sam ga na internetu i bio sam osupnut njime. Velemajstor je tada jasno ukazao na nedostatke hrvatskog saha. Koliko je samo Davor Komljenovic bio u pravu, pokazalo je vrijeme. Mnogi koji su se ukljucili u pracenje sahovskih blogova, pa tako i Rokade nisu upoznati sa sadrzajem ovog intervjua. /"Free Chess" <freechesscro@gmail.com>/

Rokada u cijelosti prenosi intervju objavljen na Dijagonali 10. veljače, 2007.

Osnovno je pravilo pristojnog ponasanja saslusati sugovornika. Od strane Sahovskog saveza izostao je taj znak pristojnosti a nije pokazano, sto je jos gore, ni malo dobre volje da se daju odgovori na pitanja koja je postavio velemajstor Davor Komljenovic. S obzirom da nitko nije imao smjelosti porazgovarati s velemajstorom D. Komljenovicem, urednistvo dijagonale preuzelo je na sebe taj zadatak. Nas dopisnik Bob Berg posjetio je velemajstora u Valenciji i u njegovom domu obavio razgovor. 

Image Hosted by ImageShack.us

BB
Kada ste poceli igrati sah ?

DK Poceo sam igrati sa sedam godina, vidio sam kako igra moj tata. Igrao sam odmah dobro, ali samo sa tatom pravio sam dugorocne strateske planove. Nisam igrao ni s kim drugim. Dobio sam sve partije, nije bilo kluba ni dobrih igraca sve u svemu gubljenje vremena, ali ipak ima jedna dobra stvar-vec sam sebe smatrao dobrim igracem- mislio sam da je sah vazan.

BB Briljantno ste zavrsili studij elektrotehnike, ali svoj izricaj nasli ste u sahu. Osim toga pisete, pjevate, svirate, komponujete; tko je u stvarnosti Davor Komljenovic? 

 

DK Sto se tice komponiranja imam samo jednu pjesmu, dosla mi je neka inspiracija:"u sahovskom savezu kasa opljackana" Ono o studiju je manje vise tocno, ali u moje vrijeme mnogi su sahisti bili isto tako dobri studenti. Moja apsolutna specijalnost bila je matematika i slicne stavari, takodjer sam stalno dolazio u klub i igrao blic. Imao sam neku stipendiju a ostalo sam pokrivao sa sahom .Ja sam na blicu zaradjivao a sah nisam igrao.Uvijek sam volio gitaru plus glas. To nam je tradicija i u obitelji i sad pod stare dane mislim da treba to malo usavrsiti. Svirao sam cak i za novce, nekad je tesko zaraditi na sahu ,pa sam i to probao, prvenstveno u Valenciji. Muzika je vazna za mene, takodjer matematika, a prvenstveno je za mene vazan sah. 

BB Velemajstore, izvjesno je da za rad HSS-a postoje nedoumice. Mozete li reci za citatelje Dijagonale koji je po Vama tu glavni problem? 

DK Glavni problem je , a to inace nije ikakva tajna, to sto se u tom bloku (hrvatski savez plus zagrebacki savez ) trosi previse sredstava na nesahovske aktivnosti. To su ustvari lazne aktivnosti i ustvari sta mi tu imamo, jer to je samo trpanje novca poreznika u privatne dzepove po principu „uzmi sto vise“. Za te lazne aktivnosti najprikladnije su se pokazale lazi o" strucnom usavrsavanju mladih" To je ono sto lansiraju Hulak i grupa, ali tome se suprotstavio tadasnji predsjednik Ledic. Prvo nama ne treba takva skupa grupa za "strucno usavrsavanje " mladih. Drugo ,ako bi i trebala onda bi bila manje brojna. Mi imamo sedam "zaposlelenih" u tom nekakvom "skolstvu" Metode koje su se primijenile su mafijaske. Znamo svi da je prije dvije tri godine pocela prava ofenziva i poslije histerija birokratizma (onih koji nece raditi). Svojom poznatom metodom tajnih drustava, oni su odlucili da mora ici predsjednik Ledic, koji je koliko toliko cuvao kasu.Trebalo je postaviti svoga "poslusnog" predsjednika koji ce platiti sve ono sto odluci tajno drustvo. Tako onda dolazi do povecanja broja zaposlenih i uopce jedna nezapamcena histerija naplacivanja svega i svacega od društvenog novca. Osim nikad obavljenog strucnog "rada" bilo je tu i direktnih zahvacanja, koja se kao sto je poznato ostvaruju na nekim sumnjivim izostajanjima za svoj privatni rad , raznim sumnjivim simultankama:tu nema nikakvih drugih pravila i zakona, samo jedno“.uzmi sto vise bilo kako a drugima ne ostavi nista“. Nema sumnje da su protagonisti te politike velemajstori Krunoslav Hulak Kozul Zdenko, DizdarGoran, Palac Mladen, Zelcic Robert, zatim Vlasta Macek i Tanja Belamaric Nase je pitanje „ koja je zemlja luda da placa takve ogromne troskove a efekt je potpuno nepoznat“. Te sve troskove treba skresati, tako da ce u savezu biti zaposlen samo jedan administrativni radnik, kao svuda u svijetu. Sve mozemo reci sa tri rijeci PREVELIKI NESAHOVSKI TROSKOVI. Treba jos nesto reci; to ide zajedno sa diskriminacijom, jer drugi igraci ne dobivaju nista?!?

BB
Da se na trenutak vratimo elektrotehnici.Kada reziser nekog filma triler orijentacije zeli ukloniti glumca iz filma stavi ga u kadu tople vode i ubaci mu ukljucen fen za kosu, da li su "Hrvatske vode" otporne na struju?DK Nijedna voda nije otporna na struju. Znamo da je u hrvatskim vodama bila neka afera, neki radovi u kojima je izvrsitelj bio Vlado Zec sa svojom firmom "Kamen ingrad". Cudno je da nije izvrsio bas nista. Obicno u takvim slucajevima izvrse nesto, ali ovdje nista. U novinama se spominjalo ime Stjepana
Sturlana, sadasnjeg predsjednika Sahovskog saveza.Dakle, u takvim situacijama novac iz javnih fondova  nestaje brzinom munje. Tako je i ovdje; dok se ne podmire nezajazljivi apetiti razmazenih zvijezda, nama ostalim igracima ne ostaje nista. Ja nisam dobio nista za njegovog mandata, a trazio sam dva puta.Prvo da posjetim Torino (posjeta dobre volje,bez ikakve koristi za mene) idrugi put sam trazio da mi se plati jedno veteransko prvenstvo: bila su dva.Apsolutno nista. Koji su kriteriji? Nema nikakvih kriterija. Kako odrede tajna drustva (izgleda da je tu Hulak veliki maher) i on mi sa svojim
spletkama nije dopustio. Sturlan nema pojma o sahu i slusa Hulaka. Oni lansiraju hvalospjeve da su oni najveci itd. a ustvari su obican prosjek i za reprezentaciju su bili preplaceni.

 BB Vasi istomisljenici okupljeni oko formacije "Slobodnog Saha" nemilosrdno chataju na stranici T-portala "Ruski hakeri opljackali Svedsku banku Nordea". Bombardira se Sahovski savez i njegovi uposlenici. Donosi li rezultat okupacija tog chata?
 
DK Tko ce to znati. Sa stanovista publicistike sigurno je uspjesan, jer ga ne skidaju sa programa, a to su vec davno mogli uciniti. Ja ne znam sto pisu istomisljenici, ali svakako je dobro sve ono sto trazi istinu i pravdu. S druge strane "placenici"slabo suradjuju, umjesto da daju financijske podatke.Nije ovo borba na zivot i smrt, nego za dvije opcije: stednja i red, ili kao sto imamo danas "uzmi sto vise bez ikakvog kriterija".Jako je lose. Diskriminacija. Oni koji nisu "placenici ne dobivaju nista". To je siguran znak da ovo nije dobro. Tko to odlucuje? Mislim da svi znaju.Prvo, trebaju dati podatke. Svi oni koji dobivaju novac od drzave duzni su dati izvijesce. Tako i jesu pali svi oni po Europi i svijetu. Kad su dali financijsko izvijesce: sto se krije?

BB Zdenka Kozula naseg najboljeg igraca i trenera mladih talenata osobno prozivate za privilegije.

DK Kozul je svakako nas najboli igrac i zasluzuje neke stvari, ali mi uvijek moramo gledati dvije stvari. Kolika je zasluga i koliko je vec naplatio. On je vise naplatio nego sto je zasluzio. Tako da se ne moze traziti sto puta da se naplati jedan te isti ili dva turnira. Ja se zalazem za dohodovni princip: za ovo dobijes toliko, i za ovo dobijes toliko, ali nista vise. Stvara se neka atmosfera da Hrvatska uvijek nekome nesto duguje: sad jos to, sad jos ovo.Hrvatska nikome nista ne duguje, a posebno ne ovom sastavu iz Torina koje je odredio velemajstor Hulak. Oni su dobili mnogo vise nego sto su zasluzili. Koliko je dobila ekipa sampiona Armenije?Sto se tice Kozula njega kritiziram isto kao i ostale. Da se makne od drzavne kase. On ce dobiti vise od mene na samim turnirima, ako bolje igra, ali nista
vise.Uostalom nije to uvijek bas tako. U Sevilli ja sam imao 7 iz 9. Dobio sam crnima Korneeva i Epishina (klasicnim nokautom u osmoj rundi).U istoj takvoj konkurenciji u Gorici Kozul je imao 5,5 iz 9. Nisam toliko lud da kazem da sam bolji od Kozula, nego hocu reci da tu postoji neka realna proporcija a ne ovakvi ekstremi, nekima sve, a drugima nista.

BB Krunoslav Hulak, nas  velemajstor drzi u Sahovskom savezu 4-5 funkcija, da li ce koncentracija moci u rukama jednog covjeka podici hrvatski sah?

DK To je apsolutno neprihvatljivo. To moze sluziti osiguravanju privilegija, odnosno love. Kako to izgleda npr.da Hulak glasa o tome  da li da izbornik takoder dobije 3000 eura ekstra  plus ono sto dobiva mjesecno. Da mene netko pita koliko dobivas, ja bih odmah dao podatke(ako sam u drzavnoj sluzbi).Onda bi Hulak mogao reci: mislim da izbornik treba da dobije 3000 eura, ali sada sa druge pozicije tako da on govori sa vise glasova. Sve to u cilju da on i njegova grupa "podobnih "" uhvate" sto vise, i poslije onemoguce kritiku.Nitko se ne smije usprotiviti izborniku, jer ce ga izbaciti sa platnog spiska. On bi umjesto da se toliko petlja u odlucivanje trebao da objasni sam svoj rad, za koji postoji opce misljenje da je vrlo sporan. A osim toga da li je nama potreban?

BB Rodjeni ste u Hrvatskoj. Zivite u Valenciji u Spanjolskoj. Slicnosti i razlike u te dvije zemlje,sahovske iznad svega?

DK Vec dugo sam u Spanjolskoj. Ako vec ne zivim onda barem sam se kretao prvenstveno ovdje. U zadnje vrijeme malo idem u Hrvatsku jer izbjegavam taj put i troskove. Ovdje imam i stan u vlasnistvu. Spanjolska je uvijek bila zemlja saha, bez konkurencije. I tako smo dosli ovdje da radimo i zaradimo, od nagrada prvenstveno uz nesto malo davanja lekcija. Ja nisam u tome imao nikakvih problema, ali svake godine je sve teze tako da je doslo jedne godine do toga da sam poceo i svirati za lovu. To je bilo u petom mjesecu prosle godine. Nisam osam mjeseci igrao valjda jednu partiju. Poslije sam poceo izmijenjivati jedno s drugim i uvijek nekako napredujem. Ja sam sahovski poluprofesionalac.
U Hrvatskoj, sto se tice saha je uglavnom susa. Igraju se neke poludogovorne partije, kao npr.na ekipnom ja tebi, ti meni. Nasi mladi igraci imaju malo medjunarodnog iskustva. Mnogi idu do Slovenije i Bosne ali ne dalje. Danas je u bilo kojoj zemlji teze, jer postoji velika konkurencija u odnosu na raspolozive nagrade. Nasa banda hoce da izbjegne groznoj sudbini.

BB Sto bismo trebali uciniti?                          

DK Ja i mnogi drugi mislimo da treba ukiniti sva ova takozvana radna mjesta u zagrebackoj i hrvatskoj federaciji. Ostaje samo Sindik . Ova zloglasna "sahovska skola" nikad nam nije donijela nista dobro: samo trpanje drzavnog novca u privatne dzepove i jednu ekstremnu diskriminaciju. To inace nema nigdje u svijetu. Ta tzv. skola samo zanima one koji tu uzimaju lovu. Nije dovoljno to da oni kazu mi radimo. Aj'  ti meni nadji posao da ja radim kao muzicar i ono sto ja zasluzujem ,a to je najmanje 100 eura dnevno, onda bi ja zaradio sa lakocom 2000 eura mjesecno.Bitno je to da ta skola sahu nije potrebna, cak kad bi oni i radili dobro. Treba gledati odnos ponude i potraznje. Ovdje nema nikakve potraznje.Kad bi mi i trazili nekakve lekcije,onda bi trazili da prodemo sto jeftinije uz sto bolju kvalitetu. Oni ako hoce, neka osnuju svoju privatnu skolu (kao Miguel Illescas npr u Barceloni). Pa onda neka prodaju svoje usluge kako hoce. Takodjer i  klubovima. Sto se tice strucnog rada to mora biti vise rasprseno i na nizem nivou i na krace vrijeme, kako je inace normalno u svijetu, tako da svi zainteresirani sahisti takoder mogu nesto malo zaraditi. Oni hoce prikazati da su oni sahisti od specijalnog drzavnog interesa za sva vremena. To je prokleta laz, koju su sami lansirali. Neka ide npr Zelcic u Bugarsku federaciju i odmah cemo ga lako zamijeniti. Mozemo angazirati strane igrace bolje i jeftinije, ako bas hocete, npr. Minasiana iz Armenije, elo 2595, clana ekipe svjetskog prvaka.
U drugim zemljama se sprdaju sa nasom federacijom koja 80 posto svoje aktivnosti i financija svodi na to kako platiti ove samozvane profesore.
 Sa španjolskog preveo: Sandro Gonzales Nadnarovski
rokada1 @ 10:16 |Isključeno | Komentari: 77 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 19, 2008
Šahovski klub «Prigorje» Markuševec i gradska četvrt Zagreb-Podsljeme
organizirali su u Zagrebu u  srijedu, 18. lipnja, 2008.

ŠAHOVSKI TURNIR
3.memorijal Lovro Cik

na kojem je prvo mjesto i nagradu 500kn osvojio slovenski
FIDE majstor Marijan Črepan
 
Tempo igre bio je 10 minuta po igraču za čitavu partiju
Igralo se 9 kola švicarski sistem
Sudili su Ivan Petračić i Slobodan Gušić
Učestvovalo je 77 šahista
 
Glavne nagrade osvojili su:
1. mjesto: fm Marijan Črepan, 500 kn + pehar
2. mjesto: nm Slaven Koštrun, 250 kn + pehar
3. mjesto: Miro Pandurević,  150 kn + pehar
4.mjesto: mk Damir Mihalinec,100 kn
5. mjesto: mk Roman Urukalović, 50 kn
 
Posebne nagrade:
Najbolji igrač elo 1800 bodova: Zlatko Lacko, 50 kn+zlatna medalja
Najbolji igrač elo 2000 bodova: Darko Švec, 50 kn+zlatna medalja
Najbolji igrač elo 2200 bodova: Denis Jakupec, 50 kn+zlatna medalja
Najbolji kadet do 11 godina: Bruno Pavčević, šah literatura+zlatna medalja
Najbolji junior do 19 godina: Nikola Greb, šah literatura+zlatna medalja
Najbolja žena: Tihana Harapin, šah literatura+zlatna medalja
Najbolji veteran: Božidar Grabar zlatna medalja
 Sudionici turnira bili su počašćeni pićem i toplim obrokom 
 Turnir su realizirali: predsjednik ŠK Prigorje, Ivan Ročić i 
predsjednik gradske četvrti Podsljeme, Drago Topolovec


Slika 1. Božidar Grabar, Denis Jakupec, Zvonko Korov i Hrvoje Plešnik 
grabar jakupec korov plesnik 
Prvokategornik Božidar Grabar bio je najbolji veteran >60. Denis Jakupec bio je najbolji igrač sa elo do 2200 bodova.
 
 
Slika 2. Bruno Pavčević i Karlo Putak
pavcevic i putak 
Bruno Pavčević i Karlo Putak su desetogodišnjaci, veliki prijatelji i veliki rivali. Bruno je na ovom turniru osvojio nevjerojatnih 5 bodova i osvoji kao nagradu zlatnu medalju i šahovsku knjigu. Karlo Putak igrač ŠK Prigorja osvojio tri boda ali on je nedavno osvojio kadetsko prvenstvo Zagreba U11 ispred Brune Pavčevića.
 
 
Slika 3. Tihana Harapin
harapin tihana 
Tihana Harapin igračica ŠK Prigorja osvojila je zlatnu medalju i šahovsku knjigu kao najbolja šahistica.


Slika 4. Pobjednik turnira Marijan Črepan
marijan crepan
Buholc je presudio u korist slovenskog fide majstora Marijana Črepana. Nacionalni majstor Slaven Koštrun je osvojio isti broj bodova ali  imao je lakše protivnike.

rezultati 

rokada1 @ 22:00 |Isključeno | Komentari: 20 | Prikaži komentare
petak, lipanj 13, 2008
Zagrebački šahovski savez i Osnovna škola braće Radić, Zagreb organizirali su 7. lipnja 2008. Otvoreno juniorsko i kadetsko prvenstvo Zagreba u ubrzanom šahu za 2008. na kojem je jedan, sudačkim odlukama revoltirani roditelj razbacao pehare namijenjene pobjednicima. Na šahovskom blogu Rokada1 čitatelji su opširno raspravljali o incidentu. Rokada1 moli organizatore, Zagrebački šahovski savez, delegirane suce i roditelje da budu obazriviji prema djeci i osuđuje sve aktere ovog nemilog događaja. Rokada1 osuđuje nedolično ponašanje, prijevaru i netolerantnost.  
Email roditelja koji je učestvovao u incidentu Rokada1 objavljuje u cijelosti.
 
"Dakle, u subotu u Botincu, odmah sam bio neugodno iznenađen što moja email prijava nije zaprimljena. Ali, ništa zato, turnir je počeo i moj dečko Benjamin Cacan (nekadašnji vice-šampion Hrvatske do 9 g, kad je imao samo sedam) zaigrao je kako zna i poslije tri poraza počeo je pobjeđivati.
 
Prije pauze za ručak, upitao sam glavnoga suca (Režek?) kad počinje sljedeće kolo i dobio odgovor "U 15:20-15:25". Toga smo se držali, a bili smo u susjednom kafiću, jer je dečku sendvič bio dovoljan, i nije htio ručati, a ja sam išao na kavu.
 
Bilo mi je drago sresti šahovske kolege iz kluba "Banjaluka" i "Zanatlijski", a među šahistima sam poznat kao prevodilac Kasparovljeve knjige "Moji veliki prethodnici". Poznavao sam i neke roditelje s djecom.
 
Došli smo na vrijeme, ali sudac mi je rekao da je kolo već počelo (8. kolo, predzadnje) i da je on pustio protivnika pa da će dečki odigrati naknaadno. Nije rekao da smo zakasnili, a nije ni sat pokrenuo.
 
Kada sam vidio da se usred zadnjeg kola rade ubrazne pripreme za proglašenje i da nije na vidiku nikakavo naknadno kolo, obratio sam se opet sucu i podsjetio ga na nadoknađivanje propusta. Na to je rekao da smo izgubili partiju i da se neće ništa dodatno igrati.
 
Ja sam rekao da se osjećam prevarenim i da neću pristati na to zbog djeteta. Predstavio sam se i kao urednik Hine i rekao da ću se obratiti medijima. Tada je sudac arogantno zatražio da se maknem od stola, a ja sam na to, kad su djeca već završila igranje, pomoću mikrofona obratio se svima.

Rekao sam mirno, svi su normalno slušali, da je moje dijete uskraćeno za jedno kolo, da turnir zato nije legalan, odnosno, nije ispravan, jer je sudac pogriješio više puta. Također sam rekao da ću se žaliti i da tražim odigravanje te partije ili ispriku.
 
Okružili su me roditelji i drugi suci, objasnio sam dodatno što je tko pitao. Ponovo sam se vratio sucu i pitao ga hoće li promijeniti odluku, sada kad svi znaju za njegovu pogrešku, a on me opet arogantno odbio. Rekao sam da turnir ovako nije ispravan, da rezultati ne vrijede pa ni proglašenje nema smisla.
 
Također sam rekao da ne pristajem na diskriminaciju nijednog djeteta kao ni svoga i da ću srušiti pehare ako on ne zna drukčije razgovarati. Opet me otjerao i tada sam stvarno otišao da stola na kojem su već bili poslagani darovi i pehari i otuda ga pitao hoće li se ispričati ili ću srušiti pehare.
 
Na sljedeće odbijanje sam rukom mahnuo po stolu i porušio sa stola darove i pehare. Oko mene se vrtio neki čovjek s telefonom i napadno me gledao izbliza, ali ne znam što je htio.
 
Zatim se pojavila predstavnica saveza (Maček?). Ali samo zato da me vrijeđa i da insinuira kako se ona mene strašno boji itd. Tada je već bilo zabavno pa sam pitao zašto štiti sudačku pogrešku itd, ali nju nije zanimala bit stvari. Prišao sam drugom sucu, onome koji je sudio starijoj grupi i on mi je u svemu dao za pravo, a našao je još jednu sudačku pogrešku, koju ja nisam uočio.

Doma me je nazvala policija i izvjestila da je zaprimljena prekršajna prijava. "
                               
Fikret Cacan, mail: fcac@hina.hr

rokada1 @ 19:45 |Isključeno | Komentari: 70 | Prikaži komentare
subota, lipanj 7, 2008
Naš vjerni kritičar neregistrirani korisnik Polonij koji vječno špota Rokadu1, koji kaže da Rokada1 nije najposječeniji nego najgluplji blog na ovim prostorima, pita urednika gdje je nestao duh vedrine i humora sa Dijagonale. Njemu za ljubav što nas non - stop špota posvećujemo ovaj post nepoznatog autora. Humoreska se odnosi na nedavno održanu tribinu Šah u škole u Hrvatskim vodama.


 
Kralj na propuhu

Filip K. zvani Nula je poznata šahovska neznalica.
Tako je jednom Nula došla na WC u trenutku dok je velemajstor Telčić pišao i govorio velemajstoru Ažaji:
"Kralj mi je na propuhu".
Nula se slatko nasmijao pogledao velemajstora Telčića među noge i odgovorio.
"Kada ga vratiš na mjesto prestat će puhati" i nastavio se smijati na glas, vadeći svoga kralja.
 


Hrvatska (raj) ŠAH na zemlji

Poznati šahovski učo Lulak Lunoslav, naturalizirani slovak, zakasnio je kada je htio vratiti novčanik dami koji joj ispao iz torbice dok je ulazila u auto jednog gospodina .
Učo je išao svojim biciklom BMX-om s polu napumpanim gumama i nije odmah mogao sustići brzi auto.

Kada je došao u Hrvatske vode tribina je već bila gotova ali domjenak je još trajao. Bio je veseo kada je vratio novčanik dotičnoj dami i sjeo za šank.
A kada je vidio grafit u prostorijama predsjednika Filipa:
Hrvatska ŠAH na zemlji !!! od sreće je zaplakao.
 

Osmi povjerenik & teta Vlasta


Došao Fruthko mami s puno želja u ustima:

- Mama ja bi da mi ti i tata kupite kuću sa osam soba. U jednoj sobi bih se igra s medom, u drugoj s Rexom, u trećoj bih imao puuuno igračaka?

- Čekaj Fruthko, jel' ti to ozbiljno?  upita mama.

- Da mama, tako bismo riješili probleme mog odgoja. - uzbuđeno će Fruthko.

U to se vrati tata Philip političar s posla i oni mu sve ispričaše.

- Jedino ti mogu osigurati za svaku sobu po jednog povjerenika, onako recimo, i onda ćemo mu dati novaca da te odgaja. Ti samo moraš izabrati sebi povjerenika od naših poznanika i to je to. Samo mi napiši listu-ostalo je moja stvar.

Nakon nekoliko dana razmišljanja Fruthko je došao s listom povjerenika.
U prvih sedam soba se odlučio da mu povjerenik bude teta Vlasta iz vrtića. Ipak ga je ona najviše podučila o kotizacijama na turnirima. Za osmog povjerenika se nije mogao odlučiti. Između Danka Mazareka i profesora Nakolca nije vidio razlike, volio je obojicu.

- Slušaj Fruthko, uzmi i za osmog povjerenika tetu iz vrtića. Nema smisla da se ona naljuti ako je ne uzmemo. Uzeli smo je sedam puta a nismo osmi put, nebi imalo smisla. Jeli tako?

- Da, reče Fruthko i okači se teti Vlasti o suknju. 

Teta Vlasta je bila jako sretna, sada će si za rođendan moći kupiti novi auto. Ovaj stari ima već dvije godine i njega će pokloniti? Kome? Neka to ostane njena mala tajna kao faktor iznenađenja. 

I tako su živjeli duuuuuugo i sretno.

Idejni projekt

Ljudi su se u Hrvatskim vodama počeli okupljati i čuo se sve veći žamor. Tribina je trebala uskoro početi, a vrućina je bila nesnosna.

Polonij, neregistrirani korisnik, veliki kritičar bloga Rokade1 došao je mnogo ranije, sakrio se ispod ogromne Franjine statue da ga urednici Rokade1 ne bi otkrili.
 
Odjednom se čuo tup udarac po statui. Polonij se uplašio misleći da je razotkriven, kasnije se tek sjetio da Philip ima običaj tresnuti kip najdražeg u zoni jaja. To je bio ritual kojim dobiva čudnu moć mudrosti i razboritosti.

Philip je govorio i govorio i napokon dao riječ glavnom projektantu i ideologu uzvišene akcije ŠAH U ŠKOLE.

Kada je profesor Zvizdar uzeo riječ, u sali je nastao tajac. Svi se pretvoriše u uho. Rijetka je prilika slušati tako mudrog profesora.

Kao i obično, nitko ništa nije razumio ali to nije htio izreći da ne ispadne glup. Tišina je bila duga, dugo se nitko nije javio za komentar a Poloniju je proradilo pivo, morao je na WC, pa on se ovdje sakrio mnogo prije početka tribine.

Nakon poduže šutnje javio se neki lik koji je, vidi drskosti, tražio profesorov PROJEKT na uvid. No, profesor je otklonio mogućnost da nosi tako vrijednu stvar na skup ovako niskog nivoa, neotesanog, po maniri naših političara uputio na pismeni zahtjev.

Neotesanku je Philiph dodatno pojasnio da je projekt u ideji i da je pravilno reći IDEJNI PROJEKT a ne PROJEKT. Te da takvim genijalcima kao što je naš profesor nije potrebno ništa zapisivati na papir, oni imaju sve ideje u glavi. 

Profesor je razumijevanje predsjednika Philipa nagradio blagim smiješkom. Konačno da njega i njegov  projekt netko razumije.

Nakon tako sveobuhvatne i duge diskusije Polonij više nije moga izdržati, realizirao svoj IDEJNI PROJEKT koji ga je već satima mućio, pomokrio se u Franjinu nogavicu.
rokada1 @ 00:59 |Isključeno | Komentari: 51 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
Only Adult
Zbog mogućih vulgarnosti u komentarima posjetitelja, blog se ne preporučuje mlađima od 12 godina.
Uredništvo opetovano moli nepristojne posjetitelje da se izražavaju uljudno. Psovanje, vrijeđanje i iznošenje neistina najviše govori o njima samima!
Obavezno pročitajte

 

Upozoravamo čitatelje - komentatore da se izražavaju pristojno i da ne iznose neistine zbog kojih se može kazneno odgovarati. Ukoliko se nastavi sa vulgarnostima Rokada će zatvoriti mogućnost komentiranja na 24 sata kao znak upozorenja.

Obavezno pročitajte
Rokada je otvoreni, neprofitabilni i necenzuirani blog. Pisanjem komentara automatski se obavezujete da nećete: pisati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika, kršiti bilo koji važeći zakon. 
Svaki komentar napisan pod nickom neregistrirani korisnik uzmite sa rezervom i sumnjom u autentičnost autora jer manipulacije i zloupotrebe
neregistriranog nicka su neograničene i to ponekad pokušava iskoristiti nezadovoljna strana. Rokada sadržaje objavljuje u dobroj namjeri, ciljevi Rokade mogu se sažeti u jednoj rečenici Gens una sumus. 
Rokada1 nije ni na koji način odgovorna za sadržaje (komentare) koje objavljuju posjetitelji niti za eventualnu štetu nastalu na taj način. 
Ukoliko smatrate da je Rokada povrijedila Vaša građanska prava ili neistinito informirala javnost, pošaljite Email poruku, slučaj će biti odmah razmotren a sporni sadržaji bit će uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.


VAŠI KOMENTARI
- DESK - rokada1 najposjećeniji šahovski blog na prostorima exJugoslavije
Obavijesti
Upravo ste pristupili stranicama najposjećenijeg (više od 500 posjeta dnevno), necenzuiranog šahovskog bloga i foruma na prostorima bivše države. Prijatno surfanje i suzdržite se od vrijeđanja u komentarima!

Svaki prispjeli prilog na email Rokade objavljuje se besplatno i bez cenzure.
Da bi na Rokadi bili objavljeni sadržaji ispod razine svjetskog, europskog ili državnog prvenstva potrebno je na email poslati najavu ili izvještaj. 

U dolasku

U tokuZavršeno
Krapina  30.01-06.02.2010 Žensko  prvenstvo Hrvatske 1. Frančišković
Otočac
 18-28.01.2010  Pojedinačno prvenstvo Hrvatske muški, I.Šarić i Janković igrati će dopunski meč za prvaka
Novi Sad  17. Europsko momčadsko prvenstvo - 1.Azerbedžan (m),  1.Rusija (ž)
Šibenik  Ekipno prvenstvo Hrvatske 2009.
Pobjednik 1.ETF Osijek, 2.Mladost, 3.Zagreb

Šibenik HR kup 2009.  1.Liburnija, 2.Sl.Brod,  3.Zagreb
Rogaška Slatina Mitropa kup 2009.
Muški 1. Hrvatska ...   Žene 1. Slovenija ...

Kragujevac  Šampionat Srbije 2009: 1.Ivanišević, 2.Dražić 3.Perunović ...
Zagreb Mladen Palac  prvak Hrvatske za 2009.g.  Palac - Šarić I. 3,5:0,5
Budva  Seniorsko prvenstvo Europe  1.Tomashevsky (RUS), 2.Malakhov (RUS), 3.Jobava (GEO) ...
Sveti Martin  Borka Frančišković ponovo prvakinja Hrvatske
Rijeka Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2009, pobjednici Mladen Palac i Ivan Šarić, slijedi razigravanje za apsolutnog prvaka

Dresden 12.-25.11.2008. Olimpijski pobjednici Armenija (m) i Gruzija (ž) 
Bonn  Anand obranio naslov svjetskog prvaka, Anand-Kramnik 6,5:4,5
Vietnam Svjetsko prvenstvo mladnih 2008
Valentina Golubenko i Ivan Šarić prvaci u konkurenciji U18
Kallithea  Europsko klupsko prvenstvo 2008.
1.Ural,  2.Badeb-Baden, 3.Kiev, 4.Bosna
Šibenik Hrvatske lige 2008 
1.A muški pobjednik  ŠK Zagreb,
1.B muški, pobjednici ŠK A1 Split i ŠK Pula
1. liga žene pobjednice ŠK Lucija BKS Banka Rijeka

Cetinje Seniorsko prvenstvo Crne Gore 2008. g. Pobjednik Milan Draško.
Pula  Open Pula, 1.nagrada 1.300,00 eura za Antu Brkića
Olbia  Mitropa kup 1. Hrvatska,  2.Madžarska , 3.Češka,  4.Slovenija
Šibenik Finale kupa RH 2008. 1.Rijeka, 2.Zagreb, 3.Mravince, 4.Osijek
Plovdiv Evropski prvaci 2008. Sergei Tiviakov (m) i Kateryna Lahno (ž)
MatruškaBanja Prv.Srbije 1.Ivanišević, 2.Vučković, 3.Bogosavljević...
Đakovo:  Žensko prv. HR  1.Frančišković, 2.Jelica, 3.Berke, 4.Kruljac ...
Split:  M. prv. HR 1.Stević, 2.Zelčić, 3.Hulak, 4.Kurajica, 5.Janković
Šibenik: Ekipno prv.RH ŠK Zagreb (m) i ŠK Draga-Erste club (ž) pobjednici
Mexico City  Anand novi prvak svijeta  1. Anand, 2.Kramnik, 3.Gelfand
Šibenik: Prv. Europe mladi  U18: Evropski prvak Ivan Šarić
No spam

no spam
Kod pisanja komentara 
ne kopirajte isti sadržaj!

Fotke molim

 Budva 2009

Cebalo veteranski prvak svijeta
Šahovski razgovori na T-com_u
Komentirajte na Rokadi

Kritizirajte nas, pohvalite, dajte nam nove prijedloge kako napraviti da Rokada1 bude što bolja, kvalitetnija i zanimljivija za sve nas! Komentirajte i raspravljajte o objavljenim člancima i aktualnim temama. 
Slike i tekstovi poslani na
e-mail
imaju prednost objave. Rokada ne cenzuira tekst i ne navodi ime autora ukoliko autor želi ostati anoniman.
Naj komentator mjeseca je velemajstor Bogdan Lalić.

Izvan okvira
Bobby Fischer TributeNigdje tako ko u Bosni nema (song)


Razmjena linkova

dejan logo

Rokada1 logo web

Lovac na damu logo

Zdenko padjen logo

chessbassenews logo

ex yu logo

momroi logo

šah kutak gm Drazic

chessdiagonals logo

igra milijuna šahblog

PZR šah i enigmatika

skola dugave

Linkovi

Nacionalni šahovski savezi
FIDE - World Chess Federation (Fédération Internationale des Échecs)
 
HR šahovski klubovi
ŠK Posavac (Ruščica)
 Bjelobrdski ŠK
(Bijelo Brdo)
ŠK Lovac Pazin

Online igraonice
Index.hr
Nema zapisa.