Komentari aktualnih šahovskih zbivanja
rokada1
Rokada e-mail
Nema zapisa.
Song - Davorin Komljenović
Fotke po željama

deur zrinka
Zrinka Deur

solic kristina
Kristina Šolić


mirjana medic
Mirjana Medić

krivec jana
Jana Krivec

franciskovic borka
Borka Frančišković

ascic iva
Iva Aščić


Alisa Marić

vuksanovic sanja
Sanja Vuksanović

maksimovic suzana
Suzana Maksimović

boric elena bih
Elena Borić

vojinovic jovana
Jovana Vojinović

drljevic ljlja
Ljilja Drljević

drljevic ljilja cg.
Ljilja Drljević

stojanovic andjelija
Anđelija Stojanović

J. Polgar by M. Cebalo

NatalieVideoSong /Davor/Maria by DavorParodija - U šahovskom savezuIzdvojeno
Blog - lipanj 2007
subota, lipanj 30, 2007

 

chess queenNa poticaj im J.R. u ove vruće ljetne dane Rokada otvara raspravu na «vruću temu» Sportske mirovine.

Duže vrijeme se priprema  zakonski prijedlog povlaštenih sportskih mirovina za najveća dostignuća u sportu ali nikako da pojedinosti o zakonu izađu u javnost. Kada će zakon u saborsku proceduru također nije poznato. 

Rokada je poslala upite na e-mail adrese glasnogovornika Hrvatske vlade g. Mačeka i tajnika ŠS g. Sindika sljedećeg sadržaja:
Poštovani gospodine …,
Na šahovskom blogu  http://rokada1.bloger.hr  postoji  zanimanje za prijedlog i raspravu o sportskim mirovinama. Navodno prijedlog koordinira saborski zastupnik Franjo Arapović. Dali nam možete pobliže reći koji su okvirni prijedlozi i kada će se ići u saborsku proceduru? Gdje se možemo uključiti u raspravu ili doznati nešto više?
Odgovor pošaljite na e-mail: rokada@net.hr
Zahvaljujemo unaprijed

Ako Rokada dobije povratnu informaciju od mjerodavnih osoba informacija će se objaviti u cijelosti. Ako se u skoro vrijeme ne dobije povratna informacija Rokada će poslati upit na HOO  gosp. Mateši i premijeru Sanaderu.


Iz dnevnih tiskovina saznali smo sljedeće:


Košarkaš Franjo Arapović, HDZ-ov saborski zastupnik, je nositelj projekta u saborskom odboru. Predlaže se da bi vrhunski sportaši, osvajači zlatnih, srebrnih i brončanih medalja na svjetskim i olimpijskim takmičenjima dobili mirovinu od dvije prosječne hrvatske plaće za zlato, jednu i pol prosječnu plaću za srebro i jednu prosječnu plaću za broncu. A to znači, s obzirom na to da je prosječna hrvatska plaća 4200 kuna, na naknadu od 8400, odnosno 6300 ili 4200 kuna. Dali se predlaže nešto za takmičenja nižeg ranga nije nam poznato.

Tko u RH trenutno ima pravo na povlaštene mirovine?


Predsjednici RH (nakon smrti predsjednika njihovi nasljednici), premijeri, ministri, saborski zastupnici, suci vrhovnog suda, akademici, umjesto nečasnog otpusta nasilno umirovljeni dužnosnici i generali, politički zatvorenici, branitelji prvog reda (učestvovali u ratnim operacijama), djelatnici policije i Hrvatske vojske, partizani, ustaše, domobrani, pola milijuna branitelja drugog reda (koji nisu bili na bojišnici) uz to dobivaju i besplatne dionice vodećih Hrvatskih firmi, slobodni umjetnici, estradne zvijezde itd.   

Dali se među ove povlaštene mogu pridodati i sportaši?

Argumenti za:

U vrijeme velikih trijumfa naših sportaša svih ih tapšaju po ramenima i pišu im hvalospjeve kako su oni najbolji promotori i ambasadori Hrvatske države. Dan dva nakon toga sve padne u zaborav.

Predizborno je vrijeme i vlada RH će odobravati i obećavati sve i svašta. Ako se sada ne progura zakon možemo biti sigurni da se do novih izbora, koji će biti za 4 godine, neće o njemu ozbiljno raspravljati.

Veliki trijumfi naših sportaša ne dolaze samo zato što smo mi talentiraniji od drugih, to je često rezultat  nadljudskih napora i volje, tisuće sati treninga i odricanja, osobnih materijalnih izdataka i brzog trošenja organizma. Sportska karijera je kratka.

Zar su vrhunski sportaši manje društveno zaslužni od slobodnih umjetnika, slobodnih estradnih zvijezda poput Severine i njoj sličnih, od domobrana, partizana, ustaša, nečasno otpuštenih osoba iz javnih službi poput Čaćije itd.

Argumenti protiv:


Saboru se predlažu posebne mirovine za vrhunske sportaše, dvostruko veće od prosječnih plaća zaposlenih u Hrvatskoj. Takvim idejama obezvređuje se mukotrpan rad tijekom radnog vijeka radnika, smanjuje im se socijalna sigurnost u starosti i bolesti. Banke i investicijski fondovi nas mame da kod njih uplaćujemo tzv. kapitaliziranu mirovinsku štednju. A ne jamče nam ništa.

Nije pošteno primjenjivati varijantu načela solidarnosti prema kojem bi »svi mi trebali davati samo za neke«.U radnom zakonodavstvu uvode se lakša otkazivanja radnog odnosa, smanjivanje otpremnina, rad na određeno vrijeme postaje pravilo, umanjuju se sva ostala prava radnika.

Sramotne su mirovine prosvjetnih radnika i zakon iz 1999. g. Vlasti se hvale se tom mirovinskom reformom, a žrtvovali su 700 tisuća ljudi. Profesor koji je išao u mirovinu 1. 1. 2000. g., nakon 40 godina staža, dobio je mirovinu oko 2600 kuna. Ako ide sada u mirovinu imat će 1430 kuna, a granica siromaštva u Hrvatskoj je 1615 kuna. Sramotno! Ispravljamo stare nepravde a istodobno stvaramo nove. Jer, za šest godina, po ovom zakonu srednjoškolski profesor imat će tek 1300 kuna mirovine.

Dobili smo e-mail int. majstoara Siniše Joksića (SRB) via gm B. L. u kojem se Joksić raspituje o situaciji sa sportskim mirovinama u HR te iznosi situaciju u Srbiji. E-mail prenosimo u cijelosti:
Iz Zagreba se vratio moj drugar iz vaterpola kluba "Partizan" (igrali su protiv "MladostI") Kaze da je u hrvatskim novinama pisalo, da i oni daju sportsku nadoknadu za olimpijske medalje i medalje sa svetskih i evropskih prvenstava. Cuo sam da za najvisa odlicja daju mesecnu nadoknadu od 1.200 evra. (kod nas je manje oko 1.000 evra - dobijaju Gliga i Srecko Nedeljkovic) Sta znas o tome? Koliko dobijaju Kruno, Zdenko, Palac? Ko je od sahista na spisku? Da li racunaju i medalje osvojene za Jugu? To nisam nasao u tvojoj prepisci sa sahovskim savezom. Gde si sada?

Uključite se u diskusiju. Ako znate nešto više napišete. Dopisi poslani na e-mail Rokade biti će objavljeni u cijelosti i u glavnom prozoru. Molim vas da ispod ovog posta komentirate isključivo navedenu temu a ne da pišete šaljive pjesmice poput one «Niz Dančića ulicu sve nogom u *uzicu». Takvi napisi će biti obrisani.


rokada1 @ 11:56 |Isključeno | Komentari: 41 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 13, 2007

gm Bogdan LalićVelemajstor B. Lalić (na slici) nam je poslao e-mail sljedećeg sadržaja:

Duboko sam povrijeđen napadom protiv mene u kojem se kaže da sam peder. Molim vas da obrišete taj napad na mene i na velemajstora Komljenovića. Pozdrav Lalic Bogdan. 

Urednik Rokade1 se iskreno ispričava gm Bogdanu Laliću, gm Davoru Komljenoviću, gm Alojziju Jankoviću, gm Krunoslavu Hulaku, Stjepanu Šturlanu i svima ostalima koji su na ovom blogu bili vulgarno vrijeđani.

Ovakvi komentari govore više o onima koji ih pišu nego o onima kojima su upućeni. Ovakve vulgarne neistine duboko vrijeđaju osobnost pojedinca ali nažalost oni koji ih pišu nisu toga svijesni. Internet nije moguće kontrolirati.  Na internetu nema cenzure ali potrudit ću se da na Vaš osobni zahtjev obrišem neprimjeren komentar. 

Gm Lalić nam je poslao partiju s nedavno održanog prvenstva Francuske. im Darko Feletar je  poslao e-mail poruke Laliću i Rokadi1 sljedećeg sadrzaja: Vidio sam partiju uživo na ChessBase serveru. Gadno si ga ubio. Vjerojatno te je htio pod svaku cijenu dobiti zbog razlike u rejtingu, ali ti si malo previse tvrd orah za takav pristup! Bravo Lale!  

Milov,V 2675-Lalic,B 2519, French League tope 16 Paris Clichy 2007, Gruenfeld defence
1 d4 Nf6 2 c4 g6 3 Nc3 d5 4 cxd5 Nxd5 5 e4 Nxc3 6 bxc3 Bg7 7 Bg5 c5 8 Rc1 0-0 9 Nf3 Bg4 10 d5 f5 11 exf5 Rxf5 12 Be3 Kh8 13 c4 Bxf3 14 gxf3 Qa5 check 15 Bd2 Qxa2 16 Bh3 Re5 check 17 Kf1 Na6 18 Bf4 Nb4 19 Bxe5 Bxe5 20 Kg2 Bd4 21 Rf1 a5 black has more than sufficient compensation for exchange, which is tied up because he can not plaz 22 Qe1 because of fork 22...Nd3 
22 f4 a4 23 Be6 Qb3 24 Qg4 Nd3 25 d6 he wants to create a mess with this sacrifice, if now 25...Nxc1 26 dxe7 Nd3 27 Bd5 Re7 28 Qd7 
25...exd6 26 Rb1 Nxf2 now I think I am winning 
27 Qe2 Qd3 28 Qxd3 Nxd3 29 Rxb7 a3 30 f5 only chance
30...f5 31 h4 gxh4 32 Rb3 I only expected 32 f6 a2 33 Bf5 Nf4 check 34 Rxf4 a1Q 35 Rxh7 check Kg8 36 Rg4 check Kf8 and white has no mate so black wins because the threat ...Ra2 check is decisive.
32...Nb4 0-1.Odgovor neregistriranom korisniku ISTRAGA
Komentari na ovom blogu se neće zabraniti jer bi time narušili osnovno pravilo slobode  medija i blog kao takav izgubio bi svoju osnovnu funkciju. Svaki komentar i svaki nick (ime) neregistriranog korisnika mora se uzeti sa velikom rezervom. Ponekad se radi o običnom jalu ali ponekad komentar oslikava pravo stanje. Na čitatelju je da sam prosudi što je pravo a što krivo. 

Možda ste primijetili da ne brišem komentare, pa ni one u kojima se pljuje po Rokadi i Dijagonali. Brisanje komentara nema smisla jer bi se ubrzo pojavili novi i tako bi urednik i komentatori ušli u začarani krug iz kojeg ne bi bilo izlaza. 

Komentare ne pišem ja jer ih ionako ima previše i oni se  često ponavljanju a kod pisanja postova nastojim biti objektivan i ne zastupati ničije interese nego samo načeti temu te prepustiti posjetiteljima da sami donose sud.

Što se tiče financijskog izvještaja moje osobno mišljenje je da se financijsko izvješće mora dati javnosti na uvid točku po točku koliko je tko dobio i za što, a koliko osoba bi trebalo biti na platnom spisku ŠS zaslužuje širu raspravu.

Ovom prigodom ispričavam se mk Zdenku Pađenu koji je na ovom blogu bio napadan, po mom mišljenju neopravdano, samo zato što se javno imenom i prezimenom oglašuje komentarima na svom portalu, navodeći poimenično osobe iz šahovskog mileja, dok se mi skrivamo iza nickova, ponekad s razlogom ponekad bez njega. 

 

rokada1 @ 01:25 |Isključeno | Komentari: 72 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
Only Adult
Zbog mogućih vulgarnosti u komentarima posjetitelja, blog se ne preporučuje mlađima od 12 godina.
Uredništvo opetovano moli nepristojne posjetitelje da se izražavaju uljudno. Psovanje, vrijeđanje i iznošenje neistina najviše govori o njima samima!
Obavezno pročitajte

 

Upozoravamo čitatelje - komentatore da se izražavaju pristojno i da ne iznose neistine zbog kojih se može kazneno odgovarati. Ukoliko se nastavi sa vulgarnostima Rokada će zatvoriti mogućnost komentiranja na 24 sata kao znak upozorenja.

Obavezno pročitajte
Rokada je otvoreni, neprofitabilni i necenzuirani blog. Pisanjem komentara automatski se obavezujete da nećete: pisati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika, kršiti bilo koji važeći zakon. 
Svaki komentar napisan pod nickom neregistrirani korisnik uzmite sa rezervom i sumnjom u autentičnost autora jer manipulacije i zloupotrebe
neregistriranog nicka su neograničene i to ponekad pokušava iskoristiti nezadovoljna strana. Rokada sadržaje objavljuje u dobroj namjeri, ciljevi Rokade mogu se sažeti u jednoj rečenici Gens una sumus. 
Rokada1 nije ni na koji način odgovorna za sadržaje (komentare) koje objavljuju posjetitelji niti za eventualnu štetu nastalu na taj način. 
Ukoliko smatrate da je Rokada povrijedila Vaša građanska prava ili neistinito informirala javnost, pošaljite Email poruku, slučaj će biti odmah razmotren a sporni sadržaji bit će uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.


VAŠI KOMENTARI
- DESK - rokada1 najposjećeniji šahovski blog na prostorima exJugoslavije
Obavijesti
Upravo ste pristupili stranicama najposjećenijeg (više od 500 posjeta dnevno), necenzuiranog šahovskog bloga i foruma na prostorima bivše države. Prijatno surfanje i suzdržite se od vrijeđanja u komentarima!

Svaki prispjeli prilog na email Rokade objavljuje se besplatno i bez cenzure.
Da bi na Rokadi bili objavljeni sadržaji ispod razine svjetskog, europskog ili državnog prvenstva potrebno je na email poslati najavu ili izvještaj. 

U dolasku

U tokuZavršeno
Krapina  30.01-06.02.2010 Žensko  prvenstvo Hrvatske 1. Frančišković
Otočac
 18-28.01.2010  Pojedinačno prvenstvo Hrvatske muški, I.Šarić i Janković igrati će dopunski meč za prvaka
Novi Sad  17. Europsko momčadsko prvenstvo - 1.Azerbedžan (m),  1.Rusija (ž)
Šibenik  Ekipno prvenstvo Hrvatske 2009.
Pobjednik 1.ETF Osijek, 2.Mladost, 3.Zagreb

Šibenik HR kup 2009.  1.Liburnija, 2.Sl.Brod,  3.Zagreb
Rogaška Slatina Mitropa kup 2009.
Muški 1. Hrvatska ...   Žene 1. Slovenija ...

Kragujevac  Šampionat Srbije 2009: 1.Ivanišević, 2.Dražić 3.Perunović ...
Zagreb Mladen Palac  prvak Hrvatske za 2009.g.  Palac - Šarić I. 3,5:0,5
Budva  Seniorsko prvenstvo Europe  1.Tomashevsky (RUS), 2.Malakhov (RUS), 3.Jobava (GEO) ...
Sveti Martin  Borka Frančišković ponovo prvakinja Hrvatske
Rijeka Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2009, pobjednici Mladen Palac i Ivan Šarić, slijedi razigravanje za apsolutnog prvaka

Dresden 12.-25.11.2008. Olimpijski pobjednici Armenija (m) i Gruzija (ž) 
Bonn  Anand obranio naslov svjetskog prvaka, Anand-Kramnik 6,5:4,5
Vietnam Svjetsko prvenstvo mladnih 2008
Valentina Golubenko i Ivan Šarić prvaci u konkurenciji U18
Kallithea  Europsko klupsko prvenstvo 2008.
1.Ural,  2.Badeb-Baden, 3.Kiev, 4.Bosna
Šibenik Hrvatske lige 2008 
1.A muški pobjednik  ŠK Zagreb,
1.B muški, pobjednici ŠK A1 Split i ŠK Pula
1. liga žene pobjednice ŠK Lucija BKS Banka Rijeka

Cetinje Seniorsko prvenstvo Crne Gore 2008. g. Pobjednik Milan Draško.
Pula  Open Pula, 1.nagrada 1.300,00 eura za Antu Brkića
Olbia  Mitropa kup 1. Hrvatska,  2.Madžarska , 3.Češka,  4.Slovenija
Šibenik Finale kupa RH 2008. 1.Rijeka, 2.Zagreb, 3.Mravince, 4.Osijek
Plovdiv Evropski prvaci 2008. Sergei Tiviakov (m) i Kateryna Lahno (ž)
MatruškaBanja Prv.Srbije 1.Ivanišević, 2.Vučković, 3.Bogosavljević...
Đakovo:  Žensko prv. HR  1.Frančišković, 2.Jelica, 3.Berke, 4.Kruljac ...
Split:  M. prv. HR 1.Stević, 2.Zelčić, 3.Hulak, 4.Kurajica, 5.Janković
Šibenik: Ekipno prv.RH ŠK Zagreb (m) i ŠK Draga-Erste club (ž) pobjednici
Mexico City  Anand novi prvak svijeta  1. Anand, 2.Kramnik, 3.Gelfand
Šibenik: Prv. Europe mladi  U18: Evropski prvak Ivan Šarić
No spam

no spam
Kod pisanja komentara 
ne kopirajte isti sadržaj!

Fotke molim

 Budva 2009

Cebalo veteranski prvak svijeta
Šahovski razgovori na T-com_u
Komentirajte na Rokadi

Kritizirajte nas, pohvalite, dajte nam nove prijedloge kako napraviti da Rokada1 bude što bolja, kvalitetnija i zanimljivija za sve nas! Komentirajte i raspravljajte o objavljenim člancima i aktualnim temama. 
Slike i tekstovi poslani na
e-mail
imaju prednost objave. Rokada ne cenzuira tekst i ne navodi ime autora ukoliko autor želi ostati anoniman.
Naj komentator mjeseca je velemajstor Bogdan Lalić.

Izvan okvira
Bobby Fischer TributeNigdje tako ko u Bosni nema (song)


Razmjena linkova

dejan logo

Rokada1 logo web

Lovac na damu logo

Zdenko padjen logo

chessbassenews logo

ex yu logo

momroi logo

šah kutak gm Drazic

chessdiagonals logo

igra milijuna šahblog

PZR šah i enigmatika

skola dugave

Linkovi

Nacionalni šahovski savezi
FIDE - World Chess Federation (Fédération Internationale des Échecs)
 
HR šahovski klubovi
ŠK Posavac (Ruščica)
 Bjelobrdski ŠK
(Bijelo Brdo)
ŠK Lovac Pazin

Online igraonice
Index.hr
Nema zapisa.