Komentari aktualnih šahovskih zbivanja
rokada1
Rokada e-mail
Nema zapisa.
Song - Davorin Komljenović
Fotke po željama

deur zrinka
Zrinka Deur

solic kristina
Kristina Šolić


mirjana medic
Mirjana Medić

krivec jana
Jana Krivec

franciskovic borka
Borka Frančišković

ascic iva
Iva Aščić


Alisa Marić

vuksanovic sanja
Sanja Vuksanović

maksimovic suzana
Suzana Maksimović

boric elena bih
Elena Borić

vojinovic jovana
Jovana Vojinović

drljevic ljlja
Ljilja Drljević

drljevic ljilja cg.
Ljilja Drljević

stojanovic andjelija
Anđelija Stojanović

J. Polgar by M. Cebalo

NatalieVideoSong /Davor/Maria by DavorParodija - U šahovskom savezuIzdvojeno
Blog - veljača 2009
četvrtak, veljača 12, 2009
 Šah - kako postati bolji?

pitanje Roy Rob

Mene zanima kako poboljšati svoju šahovsku igru? Imam 26 godina i u više navrata sam se pokušao ozbiljnije posvetiti šahu i uvijek bih naišao na isti problem - dosegao bih jednu razinu igre i ne bih bio u stanju razbiti tu granicu i poboljšati svoju igru. Bio sam i član šahovskog kluba, igrao i natjecateljski, rekreativno... i uvijek bih se obeshrabrio kada bih dosegao tu granicu koju nikako ne mogu prijeći.

I sada sam se opet uhvatio šaha, proučavam probleme, studiram razne (ruske) knjige o šahu, učim otvaranja, kombinatorne vježbe, završnice... i planiram se opet učlaniti u neki klub i okušati se u turnirskoj praksi.

Inače sam u Zagrebu, pa ako netko zna neki dobar klub neka preporuči. Po mogućnosti neki koji ima trenera i koliko-toliko redovite termine treninga - mislim da je to upravo ono što mi treba. Uz samostalni rad sam više-manje već dosegao svoj maksimum...     Hvala i pozdrav! 

 
odgovor Znalac
Ma kakav maksimum. šahovski maksimum su igrači prije pedesetak godina postizali oko 35 godina. međutim, danas se ta granica opasno pomiče nadolje pa sada postoji niz mladih superzvijezda koji sa 13, 14 godina postaju velemajstori (karjakin, radjabov, carlsen...). Dotični Magnus Carlsen još nije napunio 18 a po live fide ratingu u jednom je trenutku bio 2. igrač svijeta sa rejtingom 2788!!!!!

Šah je nešto što ili voliš ili ne, a po tvom postu pretpostavljam da da, a vjeruj mi da još nisi niti blizu svome maksimumu. danas, malo ljudi uči šah iz knjiga, pa ti je moj savjet da si nabaviš software. To uključuje chess base i downloadas partije i neki solidan engine koji ti je potreban za analizu partije. Iz iskustva ću ti reći da ćeš najbolje naučit analizirajući izgubljene partije! dakle svaku izgubljenu partiju analiziraš sa kompjutorom koji će ti pokazat sve varijante, tj. što si mogao, ali i što je tvoj protivnik mogao.

Za turnirsku praksu najvažnije je da izgradiš repertoar otvaranja. dakle, za svaki protivnikov potez u otvaranju ti ćeš znati što odigrati. u tome će ti pomoć kompjutor 95 % i to ti je danas najvažnije. inače češ gubit vrijeme, otvaranja i partije prije nego što su uopće počele. danas napredniji klinci od 10 godina igraju varijante po 10-15 poteza. u središnjici, će ti dosta pomoći knjige i proučavanje problema, ali i tvoja kreativnost. završnicama se puno nemoj zamarat, vjeruj mi, moraš znat osnovne pješačke i topovske i to će ti bit dovoljno!

Instaliraj si play chess. to je server na kojem milijuni igrači igraju i potpuno je siguran od varanja (kada ti igraš, a igraču s druge strane pomaže kompjutor. Tamo ćeš moći igrat na npr. 10 min i pratit kako se poboljšavaš tj. dat će ti manje-više realnu sliku tvoje jačine, trener ti po meni ne treba, samo jake volje npr. jedan od najačih igrača Robert Zelčić je samouk već dvadeset godina.
Od sebe nemoj previše očekivat, pa će svako poboljšanje bit uspjeh!! Sretno!!

 
 
odgovor Tomo
Skini si fritz engine. kad igraš protiv njega ukazuje ti na neku pogrešku koju napraviš kad si na potezu i da ti da vratiš potez. no niti s time ga nećeš uspjet pobjediti . Ima i jako veliku bazu podataka sa turnira nekih velikih majstora koje možeš simulirati .odgovor Danijel Domazet
Da, Fritz 11 (ili 10 ili 9, nije toliko bitno) je paket koji ti treba. Kažem paket jer u njemu imaš uključeno nekoliko opcija; igranje protiv kompjutora ili analize vlastitih partija, igranje preko interneta, učenje, itd... Toplo preporučujem da platiš 25 € na playchess.com i dobiješ puni pristup serveru - tada možeš igrati pod svojim nickom, pratiti prijenose turnira, olimpijada, možeš komentirati, chetatit, pratiti razvoj svoga rejtinga, kreirati vlastite turnire, itd, itd. Za malo ozbiljnije bavljenje šahom fritz/playchess je neophodan.

Rijetko tko igra protiv kompa, to frustrira jer komp ne griješi; eventualno si možeš vježbati otvaranja tako što pokreneš Tools/Training, to je korisno.

Meni je jako korisno odigrati preko interneta s nekim jačim protivnikom, a onda pošto se sve partije automatski snimaju na komp pokreneš analizu u Fritzu, ostaviš komp jedno sat vremena da izanalizira i onda redom vidiš gdje si fulao i šta je trebalo bolje.

Osim toga kao engine unutar Fritz softwarea možeš koristiti druge šahovske "algoritme", recimo Rybka je trenutno najbolji engine na svijetu. (Ovdje trebaš razlikovati cijeli softwarski paket Fritz od Fritz engina, pogledaj wikipediju recimo).
Mislim da s trenerom nikako ne možeš pogriješiti, svakako preporučam, iako s takvim oblikom učenja nemam iskustva.

Ako si u Zagrebu, navrati u prostorije šahovskog saveza u Domu Sportova, tamo se stvaraju kontakti, igraju manji turniri, itd. Prostorije su u prizemlju sa desne strane Doma, vrlo neprikladne i zagušljive :-), ali Bandić je obećao...         Pozdrav! 


Uklučite se u diskusiju !
rokada1 @ 17:44 |Isključeno | Komentari: 109 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
Only Adult
Zbog mogućih vulgarnosti u komentarima posjetitelja, blog se ne preporučuje mlađima od 12 godina.
Uredništvo opetovano moli nepristojne posjetitelje da se izražavaju uljudno. Psovanje, vrijeđanje i iznošenje neistina najviše govori o njima samima!
Obavezno pročitajte

 

Upozoravamo čitatelje - komentatore da se izražavaju pristojno i da ne iznose neistine zbog kojih se može kazneno odgovarati. Ukoliko se nastavi sa vulgarnostima Rokada će zatvoriti mogućnost komentiranja na 24 sata kao znak upozorenja.

Obavezno pročitajte
Rokada je otvoreni, neprofitabilni i necenzuirani blog. Pisanjem komentara automatski se obavezujete da nećete: pisati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika, kršiti bilo koji važeći zakon. 
Svaki komentar napisan pod nickom neregistrirani korisnik uzmite sa rezervom i sumnjom u autentičnost autora jer manipulacije i zloupotrebe
neregistriranog nicka su neograničene i to ponekad pokušava iskoristiti nezadovoljna strana. Rokada sadržaje objavljuje u dobroj namjeri, ciljevi Rokade mogu se sažeti u jednoj rečenici Gens una sumus. 
Rokada1 nije ni na koji način odgovorna za sadržaje (komentare) koje objavljuju posjetitelji niti za eventualnu štetu nastalu na taj način. 
Ukoliko smatrate da je Rokada povrijedila Vaša građanska prava ili neistinito informirala javnost, pošaljite Email poruku, slučaj će biti odmah razmotren a sporni sadržaji bit će uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.


VAŠI KOMENTARI
- DESK - rokada1 najposjećeniji šahovski blog na prostorima exJugoslavije
Obavijesti
Upravo ste pristupili stranicama najposjećenijeg (više od 500 posjeta dnevno), necenzuiranog šahovskog bloga i foruma na prostorima bivše države. Prijatno surfanje i suzdržite se od vrijeđanja u komentarima!

Svaki prispjeli prilog na email Rokade objavljuje se besplatno i bez cenzure.
Da bi na Rokadi bili objavljeni sadržaji ispod razine svjetskog, europskog ili državnog prvenstva potrebno je na email poslati najavu ili izvještaj. 

U dolasku

U tokuZavršeno
Krapina  30.01-06.02.2010 Žensko  prvenstvo Hrvatske 1. Frančišković
Otočac
 18-28.01.2010  Pojedinačno prvenstvo Hrvatske muški, I.Šarić i Janković igrati će dopunski meč za prvaka
Novi Sad  17. Europsko momčadsko prvenstvo - 1.Azerbedžan (m),  1.Rusija (ž)
Šibenik  Ekipno prvenstvo Hrvatske 2009.
Pobjednik 1.ETF Osijek, 2.Mladost, 3.Zagreb

Šibenik HR kup 2009.  1.Liburnija, 2.Sl.Brod,  3.Zagreb
Rogaška Slatina Mitropa kup 2009.
Muški 1. Hrvatska ...   Žene 1. Slovenija ...

Kragujevac  Šampionat Srbije 2009: 1.Ivanišević, 2.Dražić 3.Perunović ...
Zagreb Mladen Palac  prvak Hrvatske za 2009.g.  Palac - Šarić I. 3,5:0,5
Budva  Seniorsko prvenstvo Europe  1.Tomashevsky (RUS), 2.Malakhov (RUS), 3.Jobava (GEO) ...
Sveti Martin  Borka Frančišković ponovo prvakinja Hrvatske
Rijeka Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2009, pobjednici Mladen Palac i Ivan Šarić, slijedi razigravanje za apsolutnog prvaka

Dresden 12.-25.11.2008. Olimpijski pobjednici Armenija (m) i Gruzija (ž) 
Bonn  Anand obranio naslov svjetskog prvaka, Anand-Kramnik 6,5:4,5
Vietnam Svjetsko prvenstvo mladnih 2008
Valentina Golubenko i Ivan Šarić prvaci u konkurenciji U18
Kallithea  Europsko klupsko prvenstvo 2008.
1.Ural,  2.Badeb-Baden, 3.Kiev, 4.Bosna
Šibenik Hrvatske lige 2008 
1.A muški pobjednik  ŠK Zagreb,
1.B muški, pobjednici ŠK A1 Split i ŠK Pula
1. liga žene pobjednice ŠK Lucija BKS Banka Rijeka

Cetinje Seniorsko prvenstvo Crne Gore 2008. g. Pobjednik Milan Draško.
Pula  Open Pula, 1.nagrada 1.300,00 eura za Antu Brkića
Olbia  Mitropa kup 1. Hrvatska,  2.Madžarska , 3.Češka,  4.Slovenija
Šibenik Finale kupa RH 2008. 1.Rijeka, 2.Zagreb, 3.Mravince, 4.Osijek
Plovdiv Evropski prvaci 2008. Sergei Tiviakov (m) i Kateryna Lahno (ž)
MatruškaBanja Prv.Srbije 1.Ivanišević, 2.Vučković, 3.Bogosavljević...
Đakovo:  Žensko prv. HR  1.Frančišković, 2.Jelica, 3.Berke, 4.Kruljac ...
Split:  M. prv. HR 1.Stević, 2.Zelčić, 3.Hulak, 4.Kurajica, 5.Janković
Šibenik: Ekipno prv.RH ŠK Zagreb (m) i ŠK Draga-Erste club (ž) pobjednici
Mexico City  Anand novi prvak svijeta  1. Anand, 2.Kramnik, 3.Gelfand
Šibenik: Prv. Europe mladi  U18: Evropski prvak Ivan Šarić
No spam

no spam
Kod pisanja komentara 
ne kopirajte isti sadržaj!

Fotke molim

 Budva 2009

Cebalo veteranski prvak svijeta
Šahovski razgovori na T-com_u
Komentirajte na Rokadi

Kritizirajte nas, pohvalite, dajte nam nove prijedloge kako napraviti da Rokada1 bude što bolja, kvalitetnija i zanimljivija za sve nas! Komentirajte i raspravljajte o objavljenim člancima i aktualnim temama. 
Slike i tekstovi poslani na
e-mail
imaju prednost objave. Rokada ne cenzuira tekst i ne navodi ime autora ukoliko autor želi ostati anoniman.
Naj komentator mjeseca je velemajstor Bogdan Lalić.

Izvan okvira
Bobby Fischer TributeNigdje tako ko u Bosni nema (song)


Razmjena linkova

dejan logo

Rokada1 logo web

Lovac na damu logo

Zdenko padjen logo

chessbassenews logo

ex yu logo

momroi logo

šah kutak gm Drazic

chessdiagonals logo

igra milijuna šahblog

PZR šah i enigmatika

skola dugave

Linkovi

Nacionalni šahovski savezi
FIDE - World Chess Federation (Fédération Internationale des Échecs)
 
HR šahovski klubovi
ŠK Posavac (Ruščica)
 Bjelobrdski ŠK
(Bijelo Brdo)
ŠK Lovac Pazin

Online igraonice
Index.hr
Nema zapisa.