Komentari aktualnih šahovskih zbivanja
rokada1
Rokada e-mail
Nema zapisa.
Song - Davorin Komljenović
Fotke po željama

deur zrinka
Zrinka Deur

solic kristina
Kristina Šolić


mirjana medic
Mirjana Medić

krivec jana
Jana Krivec

franciskovic borka
Borka Frančišković

ascic iva
Iva Aščić


Alisa Marić

vuksanovic sanja
Sanja Vuksanović

maksimovic suzana
Suzana Maksimović

boric elena bih
Elena Borić

vojinovic jovana
Jovana Vojinović

drljevic ljlja
Ljilja Drljević

drljevic ljilja cg.
Ljilja Drljević

stojanovic andjelija
Anđelija Stojanović

J. Polgar by M. Cebalo

NatalieVideoSong /Davor/Maria by DavorParodija - U šahovskom savezuIzdvojeno
Blog - siječanj 2011
subota, siječanj 29, 2011

Je li vrhunski sport djelatnost od javnog interesa?

Čitajući članak Rikarda Medančića u kojem se dotaknuo problema "neriječkih Riječana" koji su riječke klubove doveli do državnih trofeja, osjetio sam dozu ksenofobije, koja je možda nesvjesno provučena kroz cijeli članak, ali ipak postoji i nespojiva je s duhom olimpizma. To me malo čudi za Rijeku, grad poznat po otvorenosti i liberalnom duhu, no u vremena krizna rađaju se svakave ideje i svakakvi sindromi ugroženosti. Uostalom, sve više je analiza koje pokazuju da je ksenofobija kronična tinjajuća boljka razvijenih europskih zemalja, kao i prognoze da ćemo se ulaskom u Uniju i mi jače inficirati.
Onda mi je još i žao što se prepucavanje odvija baš preko riječkog "Novog lista" u kojem izlazi cijela šahovska stranica nedjeljom i koja je orijentirana upravo na šahovske aktivnosti riječke makroregije.
No svojevremeno sam i osobno kao suradnik "Novog lista" interno uputio nekoliko primjedbi na reproduciranje šahovskih problema na toj stranici i konstruktivno ponudio besplatnu pomoć kolegama koji postavljaju te probleme. Nažalost, nikakva odgovora od urednika nisam dobio, čak ni podatak o tome tko uređuje problem, što ukazuje na određenu neprofesionalnu novinarsku gluhoću. Reproduciranje šahovskih problema bilo bi vrlo jednostavno kad bi se svodilo samo na uzimanje dijagrama s nečije internetske stranice ili iz knjige, i njihovo prenošenje u novinama bez znanja autora, uz nepristojno izostavljanje imena autora, neispravno navođenje izvora problema, izostavljanje napomene o osvojenom odličju, uz zapis rješenja koji ukazuje na to da urednik uopće ne razumije njegovu bit. Predložio sam uredništvu da ondje reproducira i probleme riječkih šahovskih kompozitora, ali pretpostavljam da nepotpisani Mister-X urednik vjerojatno niti ne zna koji su bili riječki autori.
Samo se još nadam da i ja nisam ostao doživljen kao nepoželjan stranac u njihovom lijepom gradu.
Kao uredniku rubrike u Feniksu, riječkom enigmatskom magazinu koji je pokrenut od strane Hrvatskog zagonetačkog saveza sa sjedištem u Rijeci (a ne Zagrebu!), vrlo dobro mi je poznato da je isti odavna premašio granice riječke makroregije pa se podjednako dobro prodaje u Slavoniji, Dalmaciji i Zagorju ...
Što se tiče ŠK Kvarner, moram pohvaliti rad s mladima i nadati se da mladi neće biti ničim opterećeni. ŠK Kvarner treba inzistirati na traženju sredstava za mlade s riječkog područja, na prezentaciju njihovih dostignuća u službenim tiskovinama poput "Šahovskog glasnika", ali i u privatnom "Novom listu". Osobno im držim palčeve!
Kao predsjednik Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo Zagreb mislim da bismo bili vrlo sretni da smo od osnutka do danas dobili 5.500 kuna za naše aktivnosti koje nadilaze lokalne zagrebačke i državne okvire. Naši članovi objavljuju u mnogim inozemnim magazinima i uvijek se uz njihovo ime navodi Hrvatska i Zagreb, naši autori osvajaju odličja na inozemnim turnirima, organiziramo sastavljačke i rješavačke radionice na kojima sudjeluju autori i rješavači iz cijelog svijeta ... No tolike novce ne dobije čak niti reprezentacija Hrvatske u problemskom šahu za odlazak na Prvenstvo Europe ili svijeta od nacionalnog šahovskog saveza, već se moraju snalaziti sami, pa zapravo možemo biti zahvalni Gradu Zagrebu i na skromnoj donaciji šahovske opreme koju koristimo za aktivnosti Društva.
Javni interes trebao bi biti presudan kod dodijeljivanja sredstava i donacija. Osobno ga uvijek pokušavamo proniknuti i sami naći svoje mjesto u njemu. I pokušavamo da nam ništa ne ugrozi zadovoljstvo šahovskog stvaranja.

Dejan Glišić, Zagreb

rokada1 @ 20:42 |Isključeno | Komentari: 203 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 5, 2011
Kompjuterske prijevare

Moja partija s Hidalgo Bermejom uvijek će mi biti sumnjiva
  

Piše B Lalic

 

Slijedeca partija unatoc tome sto sam je dobio, uvijek mi je bila i uvijek ce mi biti sumnjivom pa cu ju smatrati primjerom varanja u sahu. Moj protivnik, inace amater iz Valencije ( koji je doputovao na otvoreni turnir u Parlu kraj Madrida nakon sto nije igrao sah vise od 10 godina ), taj turnir nije zavrsio, naime u 4-tom kolu je izgubio partiju nakon sto mu je zvonio mobitel ( prije te partije je imao 2 boda dakle izgubio je samo od mene ). U toku partije je cesto izlazio izvan sale za igru. Sjecam se da mi je u toku partije prisao velemajstor Davor Komljenovic i upozorio me sa slijedecim rijecima " ovaj tvoj protivnik igra kao neki velemajstor ". Partija je bila vrlo cudna i mislim da ju nisam trebao dobiti i da je trebala zavrsiti remijem. Otvaranje je moj protivnik poceo vrlo skromnim izborom koji je obrnutim redoslijedom poteza ipak presao u aktualnu varijantu Engleskog otvaranja gdje smo pratili jednu stariju partiju Stein,L-Tal,M.
U 13-tom potezu sam izabrao pasivan plan ( nisam poznavao odlicnu zrtvu pjesaka koja daje bijelom inicijativu ) tako da je crni lagano izjednacio igru i vrlo jakim potezima poceo preuzimati inicijativu. U tom trenutku sam imao vrlo veliku prednost u vremenu. Kljucan trenutak nastaje u 22-gom potezu kada sam vec bio svjestan da nesto nije u redu sa tom partijom. Naime, vidio sam da crni moze zrtvovati figuru na e4 sa vise nego dovoljnom kompenzacijom ali ako sprijecim tu zrtvu onda gubim tempo i inicijativa crnog se pojacava tako da sam ucinio jedino ispravno prakticno rjesenje - buduci da tu zrtvu nisam mogao proracunati ( toliko je to bilo tesko proracunati da cak ni pola sata mi ne bi bilo dovoljno ) ipak sam nakon samo 7 minuta razmisljanja odigrao 22 e4 nakon cega je moj protivnik dolazio u sve veci vremenski tjesnac. Nakon otprilike 5 minuta Hidalgo nije zrtvovao nego je odigrao drugi najjaci potez ( cudno ali tu zrtvu je tadasnja verzija fritza tek vidjela nakon 10-tak minuta ali moj protivnik nije imao toliko vremena pa je odigrao prvu izbor kompjutera koji mi je ipak dao predah pa se je pozicija pocela izjednacavati ). Kasnije zbog vremenskog tjesnaca stjecem neku prednost i u jednom trenutku moj protivnik igra apsolutno najgori potez u poziciji - sklanja topa sa otvorene linije!!
No kasnije kada vec crni zapada u jasno slabiju poziciju pocinje opet koristenje kompjutera - naime moj protivnik se pocinje braniti apsolutno jedinim potezima ( svi znamo kako je kompjuter " zilav u obrani slabijih pozicija! " ) tako da dolazi nadomak remiju i partiju tek uspijevam dobiti nakon sto sam protivnika po drugi put uveo u vremenski tjesnac.
Dakle niti sam ne znam kako sam uspio dobiti tu partiju koja je po svim kriterijima trebala zavrsiti remijem.
Da podsjetim, igrao sam sa amaterom koji nije igrao 10 godina sah, rejtingom 2074 i jos sam imao bijele figure. Ali to je bila daleka 2006-ta godina, od tada je tehnika sto se tice kompjutera napredovala eksponencijalno!
Ova partija podsjeca sto je ciniti strani koja igra protiv " kompjuterasa " ( iako niti ta taktika mozda ne pomaze ali mislim da je najbolja ).
Strana bez kompjutera je obavezno u vremenskoj prednosti ( zato sto je strana koja koristi kompjuter kao prvo slabiji igrac ( ica ) a kao drugo gubi dosta vremena na izlazak iz sale za igru ( naravno ova predpostavka ne predvidja novu tehniku koja se vrsi bez mobitela preko novih leca - tehnika koju je opisao IM Darko Feletar u svojem e-mailu ).
Dakle, obavezno se MORA IGRATI BRZO ( ne smije se dati vremena protivniku da mu kompjuter da najbolji potez - ako se igra brzo kompjuter mu moze dati drugu ili trecu najbolju mogucnost ali ne najbolju ). Naravno, to znaci povrsnu ili ali ako imate izbor izmedju trazenja NAJBOLJEG POTEZA i prakticnog poteza ( mozda ne najboljeg ali koji je solidan, nista ne previdja i ne slabi vasu poziciju ) obavezno odigrajte taj praktican poteza pa satjerajte protivnika ( kompjuterasa ) u vremenski tjesnac - onda ce on poceti igrati poteze " bez veze ".
Naravno, ovi moju savjeti su bili odlicni za 2006-tu godinu ali sada smo vec u 2011-toj godini tako da nisam siguran da li i ti savjeti vise pomazu protiv dobrih " kompjuterasa

 

Darko Feletar savjetuje

Lale! Izbjegni ono sto igraju protivnici i ne zamaraj se previse sa dugackim pripremama.
Buduci da igras svasta, odigraj nesto sto se od rane faze mora igrati iz glave, narocito ako igras sa znatno slabijim protivnikom. Sa jacima ces se morati nosati, ali tu remi nije los rezultat.
Ako puno slabiji igrac i dalje igra kao stroj i cesto izlazi van "na konzultacije", onda je sumnjiv i mozda vara. Osim toga, u usima moze imati prikriveni mali bezicni uredjaj, preko kojega mu "sapcu" poteze.
Postoje cak i bezicne naocale na kojima igrac vidi cijeli ekran kompjutera koji vrti analizu sa enginom. Gledaj da odmoran dodjes na partiju, da budes svjez za borbu - odspavaj nesto prije partije.
Kratko tusiranje od desetak minuta neposredno prije partije isto daje svjezinu. Ponesi nesto za papanje i ispijanje, jer ako ostanes bez energije i ako ti padne secer, onda sigurno ne igras punom snagom.
Jos ako radis TM dva puta po 20 minuta, pa gdje ce ti biti kraj! I naravno, najvaznije: ako ne radis na sahu, nista od ovoga gore nece mnogo pomoci!  /Darko Feletar /


 

Varanje u šahu (1)

Piše Vojin Vujošević


Bogdane,
Interesantno misljenje IM Feletara. Naravno on bi lako mogao znati vise o varanju u sahu t.j. stvari za koje ja nisam cuo.
Bilo bi zanimljivo cuti o konkretnim primjerima varanja i kakvim dokazima za to raspolazu oni koji to tvrde?
 
Kada su stvari normalne o tome se ne pise i ne cuje. Kada se nesto desi onda se o tome mnogo pise i prica. Nekoliko pokusaja varanja na velikim turnirima na Sjeverno Americkom kontinentu su imali mnogo publiciteta u medijima. Ali u odnosu na ukupni broj partija i turnira to su zasad dosta usamljeni slucajevi.
 
Ne sumnjam da ce se to promijeniti ali meni izgleda da se to jos nije desilo, osim mozda na internetu? Da jeste stotine inteligentnih profesionalaca GM, IM i drugih, pa i sudija i organizatora, bi digli veliku dreku oko toga. A to se (jos) ne desava.
 
Meni se cini desavaju se usamljeni slucajevi a jos cesce se desava da jak igrac ne moze da vjeruje da ga nepoznati amater muci u partiji i remizira ili cak dobije. Onda je najlakse reci da je doticni koristio neki kompjuterski software i tako postigao uspjeh.
Pozdrav. Vojin. 


 

Varanje u šahu (2)

Piše Darko Feletar

Vojin je u pravu sto se tice mnogih stvari u vezi krize u sahu, ali ne zna pravo stanje kod varanja.
Situacija je mnogo gora nego sto on kaze. Vec je toliko velemajstora osjetilo na svojoj kozi varanje preko nedozvoljenih tehnickih sredstava da bi se o tome mogla napisati i podeblja knjiga.
Dao sam jednom studentu na osjeckom elektrotehnickom fakultetu upravo tu temu za seminarski rad.
Mozda cu ti poslati neke zanimljive isjecke iz seminarskog rada.


 

 

Varanje u šahu (3)

Piše Bojan Kurajica

 

Lala, igrao sam u Santa Cruzu i pobjedio sa 7,5 iz 9.Dobio sam 0,5 raitinga!
Naravno nije bilo nikakvih uvjeta i turnir se igrao sa prekidima 14 dana. Vecina igraca su imala 200,300 ili 400 poena manji Elo.No nije mi bilo uopce lako.Neki od tih amatera igraju bolje od mnogih nasih intera!Mislim da je tajna njihove dobre igre u nekim partijama-osobito sa velemajstorima-  da je za njih to veliki izazov pa igraju daleko bolje od svojih realnih mogucnosti.Kad igraju medjusobno previdjaju proste stvari. Ne vjerujem da bas svi varaju.Jednostavno treba priznati da MI IGRAMO DALEKO SLABIJE NEGO PRED 10 GODINA,
a da paceri stalno napreduju. Osim toga mi smo nervozni jer razmisljamo da li cemo uzeti nagradu ili ne.Sve je vise gladnih sahista koji lutaju svijetom u nadi da zarade  za zivot, a sahovski kolac je sve manji.Uskoro ce mozda biti samo openi sa velikim upisninama,kao npr. u Sarajevu.Jednostavno se vise ne moze zivjeti od turnirskog saha.To se desava i raznim Kozulima.Pogledaj Cvikija koji ima sve uvjete za rad na sahu pa je ipak pao ispod 2500.Emir je vec godinu dana ispod i nikako da se vrati.Zalosno je da se to desilo nasoj profesiji.Izgleda da se treba baviti treniranjem,ali koga? Nazalost, i tu su potrebne veze ili sreca.Takodjer dolaze mladi. Danas je svaki igrac stariji od 40 prestar za moderni sah.
Za sada se odrzavaju samo najveci poput Ananda i Ivanchuka--- no nece dugo.Problem je da je vecina nas prestara da bi se necim drugim bavili. Zato oni koji su se materijalno osigurali na neki drugi nacin,trebaju biti sretni i zadovoljni jer se ne moraju mrcvariti po turnirima pod svaku cijenu.Sto se mene tice,moze me spasiti samo drzavna penzija,sto u ovom trenutku izgleda veoma daleko......
Na kraju moj komentar tvog debakla u Bethunu.Vidio sam sve partije.Jos uvijek imas vrlo visoki nivo igre.Vrlo malo propustas. Nema potrebe da se brines za kvalitet svog saha.
Tvoj problem je uvijek isti;ne igras partije do kraja! Pacer/polupacer odigra varijantu od 17-18 poteza perfektno slijedeci nekog velikana i za par poteza ti predlozis remi a da mu ne das sansu da pogresi.Kad se partija igra do kraja postoji velika sansa da pacer pogresi. Mozda ces na taj nacin i izgubiti neku partiju, ali ces praviti daleko veci procenat.
Npr. u 3.kolu igras 17.e5 umjesto npr.17.Kh1, 17.Tac1 ili 17.Tad1 i partija tek pocinje.Ima taktike,ima svega,a ti remiziras za 2-3 poteza.
Takodjer mi je nejasan brz remi protiv Burmakina u posljednjem kolu u trenutku kad je ploca puna figura i kad jos uvijek stojis minimalno bolje.
Reportoar:2 puta si igrao ..e5 i jednom Tartakowera.Mislim da bi to bio dobar izbor za igraca od 2500 a ne za pacera.
Odlicno si igrao partiju iz 5.kola.Steta da umjesto 25.Td6 nisi igrao 25.Td7 ili  25.Le7 Ke7 26.Ta8 Sb4 27.Ta7 Kf8 28.fe6 Lb2 29.Th7 i u prakticnoj partiji crni nema sanse.
 Sve u svemu, solidno odigran turnir. Da je bilo vise borbenosti,volje za pobjedom i bolje psiho-fizicke pripreme,rezultat bi,naravno, bio mnogo bolji.

rokada1 @ 18:29 |Isključeno | Komentari: 65 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
Only Adult
Zbog mogućih vulgarnosti u komentarima posjetitelja, blog se ne preporučuje mlađima od 12 godina.
Uredništvo opetovano moli nepristojne posjetitelje da se izražavaju uljudno. Psovanje, vrijeđanje i iznošenje neistina najviše govori o njima samima!
Obavezno pročitajte

 

Upozoravamo čitatelje - komentatore da se izražavaju pristojno i da ne iznose neistine zbog kojih se može kazneno odgovarati. Ukoliko se nastavi sa vulgarnostima Rokada će zatvoriti mogućnost komentiranja na 24 sata kao znak upozorenja.

Obavezno pročitajte
Rokada je otvoreni, neprofitabilni i necenzuirani blog. Pisanjem komentara automatski se obavezujete da nećete: pisati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika, kršiti bilo koji važeći zakon. 
Svaki komentar napisan pod nickom neregistrirani korisnik uzmite sa rezervom i sumnjom u autentičnost autora jer manipulacije i zloupotrebe
neregistriranog nicka su neograničene i to ponekad pokušava iskoristiti nezadovoljna strana. Rokada sadržaje objavljuje u dobroj namjeri, ciljevi Rokade mogu se sažeti u jednoj rečenici Gens una sumus. 
Rokada1 nije ni na koji način odgovorna za sadržaje (komentare) koje objavljuju posjetitelji niti za eventualnu štetu nastalu na taj način. 
Ukoliko smatrate da je Rokada povrijedila Vaša građanska prava ili neistinito informirala javnost, pošaljite Email poruku, slučaj će biti odmah razmotren a sporni sadržaji bit će uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.


VAŠI KOMENTARI
- DESK - rokada1 najposjećeniji šahovski blog na prostorima exJugoslavije
Obavijesti
Upravo ste pristupili stranicama najposjećenijeg (više od 500 posjeta dnevno), necenzuiranog šahovskog bloga i foruma na prostorima bivše države. Prijatno surfanje i suzdržite se od vrijeđanja u komentarima!

Svaki prispjeli prilog na email Rokade objavljuje se besplatno i bez cenzure.
Da bi na Rokadi bili objavljeni sadržaji ispod razine svjetskog, europskog ili državnog prvenstva potrebno je na email poslati najavu ili izvještaj. 

U dolasku

U tokuZavršeno
Krapina  30.01-06.02.2010 Žensko  prvenstvo Hrvatske 1. Frančišković
Otočac
 18-28.01.2010  Pojedinačno prvenstvo Hrvatske muški, I.Šarić i Janković igrati će dopunski meč za prvaka
Novi Sad  17. Europsko momčadsko prvenstvo - 1.Azerbedžan (m),  1.Rusija (ž)
Šibenik  Ekipno prvenstvo Hrvatske 2009.
Pobjednik 1.ETF Osijek, 2.Mladost, 3.Zagreb

Šibenik HR kup 2009.  1.Liburnija, 2.Sl.Brod,  3.Zagreb
Rogaška Slatina Mitropa kup 2009.
Muški 1. Hrvatska ...   Žene 1. Slovenija ...

Kragujevac  Šampionat Srbije 2009: 1.Ivanišević, 2.Dražić 3.Perunović ...
Zagreb Mladen Palac  prvak Hrvatske za 2009.g.  Palac - Šarić I. 3,5:0,5
Budva  Seniorsko prvenstvo Europe  1.Tomashevsky (RUS), 2.Malakhov (RUS), 3.Jobava (GEO) ...
Sveti Martin  Borka Frančišković ponovo prvakinja Hrvatske
Rijeka Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2009, pobjednici Mladen Palac i Ivan Šarić, slijedi razigravanje za apsolutnog prvaka

Dresden 12.-25.11.2008. Olimpijski pobjednici Armenija (m) i Gruzija (ž) 
Bonn  Anand obranio naslov svjetskog prvaka, Anand-Kramnik 6,5:4,5
Vietnam Svjetsko prvenstvo mladnih 2008
Valentina Golubenko i Ivan Šarić prvaci u konkurenciji U18
Kallithea  Europsko klupsko prvenstvo 2008.
1.Ural,  2.Badeb-Baden, 3.Kiev, 4.Bosna
Šibenik Hrvatske lige 2008 
1.A muški pobjednik  ŠK Zagreb,
1.B muški, pobjednici ŠK A1 Split i ŠK Pula
1. liga žene pobjednice ŠK Lucija BKS Banka Rijeka

Cetinje Seniorsko prvenstvo Crne Gore 2008. g. Pobjednik Milan Draško.
Pula  Open Pula, 1.nagrada 1.300,00 eura za Antu Brkića
Olbia  Mitropa kup 1. Hrvatska,  2.Madžarska , 3.Češka,  4.Slovenija
Šibenik Finale kupa RH 2008. 1.Rijeka, 2.Zagreb, 3.Mravince, 4.Osijek
Plovdiv Evropski prvaci 2008. Sergei Tiviakov (m) i Kateryna Lahno (ž)
MatruškaBanja Prv.Srbije 1.Ivanišević, 2.Vučković, 3.Bogosavljević...
Đakovo:  Žensko prv. HR  1.Frančišković, 2.Jelica, 3.Berke, 4.Kruljac ...
Split:  M. prv. HR 1.Stević, 2.Zelčić, 3.Hulak, 4.Kurajica, 5.Janković
Šibenik: Ekipno prv.RH ŠK Zagreb (m) i ŠK Draga-Erste club (ž) pobjednici
Mexico City  Anand novi prvak svijeta  1. Anand, 2.Kramnik, 3.Gelfand
Šibenik: Prv. Europe mladi  U18: Evropski prvak Ivan Šarić
No spam

no spam
Kod pisanja komentara 
ne kopirajte isti sadržaj!

Fotke molim

 Budva 2009

Cebalo veteranski prvak svijeta
Šahovski razgovori na T-com_u
Komentirajte na Rokadi

Kritizirajte nas, pohvalite, dajte nam nove prijedloge kako napraviti da Rokada1 bude što bolja, kvalitetnija i zanimljivija za sve nas! Komentirajte i raspravljajte o objavljenim člancima i aktualnim temama. 
Slike i tekstovi poslani na
e-mail
imaju prednost objave. Rokada ne cenzuira tekst i ne navodi ime autora ukoliko autor želi ostati anoniman.
Naj komentator mjeseca je velemajstor Bogdan Lalić.

Izvan okvira
Bobby Fischer TributeNigdje tako ko u Bosni nema (song)


Razmjena linkova

dejan logo

Rokada1 logo web

Lovac na damu logo

Zdenko padjen logo

chessbassenews logo

ex yu logo

momroi logo

šah kutak gm Drazic

chessdiagonals logo

igra milijuna šahblog

PZR šah i enigmatika

skola dugave

Linkovi

Nacionalni šahovski savezi
FIDE - World Chess Federation (Fédération Internationale des Échecs)
 
HR šahovski klubovi
ŠK Posavac (Ruščica)
 Bjelobrdski ŠK
(Bijelo Brdo)
ŠK Lovac Pazin

Online igraonice
Index.hr
Nema zapisa.